Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

"Παγκόσμιος Φόρος"


"Να πιέσουν για την επιβολή παγκόσμιων φόρων στις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, δημιουργώντας σκηνικό αντιπαράθεσης στη Σύνοδο Κορυφής του G20 την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα συμφώνησαν να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών μέχρι τα τέλη Ιουλίου ενώ φαίνεται να καταλήγουν στην...


υιοθέτηση πιο σκληρών μέτρων κατά χωρών που δεν τηρούν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

Με τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία να τονίζουν την ανάγκη περιορισμού της κερδοσκοπίας στις αγορές, η ΕΕ ζήτησε σήμερα την επιβολή φόρων, κάτι όμως στο οποίο αντιτίθενται μέλη του G20 όπως η Κίνα, η Βραζιλία και ο Καναδάς.

«Θέλουμε ένα σύστημα φόρων για το χρηματοοικονομικό σύστημα για να διασφαλίσουμε το δίκαιη μοιρασιά των βαρών στους συστημικούς κινδύνους», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες. «Επίσης θέλουμε ένα παγκόσμιο σύστημα», δήλωσε.

Η Ευρώπη είπε ότι θα παρουσιαστεί ενωμένη στην επικείμενη Σύνοδο του G20 στο Τορόντο του
Καναδά. Οι προτάσεις για επιβολή φόρων στις συναλλαγές τίτλων δεν παρείχαν κάποιες λεπτομέρειες, με την κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα να αναφέρει ότι θα πρέπει «να εξεταστούν και να αναπτυχθούν» σε συνεργασία με τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου.

«Έχουμε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, μία κοινή θέση. Και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτή τη θέση στο Τορόντο», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, προσθέτοντας: «αλλά επίσης συμφωνούμε ότι εάν δεν μας ακολουθήσουν οι εταίροι μας στο G20, να προχωρήσουμε».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επίσης συμφώνησαν να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα του «στρες τεστ» των μεγάλων τραπεζών ως τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη για τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα. «Υπήρξε συμφωνία για τα τεστ κοπώσεως και είμαι χαρούμενος γιατί θεωρούσα ότι αυτό έπρεπε να γίνει», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet.
Με τη σειρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Jose Louis Zapatero υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τη διαφάνεια ώστε να δείξουμε τη φερεγγυότητα μας».

Ερωτηθείς ο κ.Zapatero για τη συνάντηση του αύριο με τον γεν. δ/ντη του ΔΝΤ, Dominique Strauss Kahn δήλωσε: «Μου ζητήθηκε να τον συναντήσω και να του εξηγήσω την κατάσταση στη χώρα και για τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε. Γι αυτό και θα συναντηθούμε αύριο. Ήθελα να του εξηγήσω όλο το ισχυρό μοτίβο της ισπανικής οικονομίας... Είμαι σίγουρος ότι ο δ/ντης του ΔΝΤ θα φύγει απ’ τη συνάντηση μας το ίδιο πεπεισμένος».

Η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε σε γενικές γραμμές για την αυστηροποίηση των κανόνων για τους «δημοσιονομικούς παραβάτες» της Ευρωζώνης, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις προτάσεις επιτροπής εμπειρογνωμόνων τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η πρόταση για απώλεια του δικαιώματος ψήφου μίας χώρας μέλους που παραβαίνει συνεχώς τους Ευρωπαϊκούς Κανόνες, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της «Ειδικής Ομάδας» υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Herman Van Rompuy τον Ιούλιο.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ υιοθέτησαν επίσης οριστικά την στρατηγική ανάπτυξης «Ευρώπη 2020», που έχει ως προτεραιότητες την έρευνα και την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι στόχοι της «Ευρώπης 2020» είναι η αύξηση των επιπέδων των επενδύσεων στην έρευνα και την αύξηση κατά 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, την άνοδο του ποσοστού των απασχολούμενων ηλικίας 20-64 ετών από 69% σε 75% και τη μείωση της φτώχειας.

Εν τω μεταξύ ζητήθηκε απ’ την Κομισιόν να καταθέσει γρήγορα προτάσεις αναφορικά με το θέμα των «short πωλήσεων» των credit default swaps.
isotimia.gr"
Share on Facebook