Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Μυστικά και παγίδες στο Μηχανογραφικό


Ο ενδιαφερόμενος για να εισαχθεί στις σχολές και στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση- Μηχανογραφικό Δελτίο, στο οποίο δηλώνει κατά σειρά προτεραιότητας τις προτιμήσεις του για τις σχολές και τα τμήματα που επιθυμεί να εισαχθεί...


Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώνει στο μηχανογραφικό όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή δύο (2) το πολύ από τα πέντε Επιστημονικά Πεδία.

Το Μηχανογραφικό παραλαμβάνεται ηλεκτρονικά από την αρμόδια επιτροπή που λειτουργεί σε κάθε δ/νση ή γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο οποίο υπάγεται το λύκειο χορήγησης της «Βεβαίωσης». Μαζί με το Μηχανογραφικό υποβάλλονται αντίγραφο του απολυτήριου τίτλου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου και φωτοαντίγραφο της «Βεβαίωσης» για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο επικυρώνεται από τον υπάλληλο που το παραλαμβάνει με την επίδειξη του πρωτοτύπου.

Το Μηχανογραφικό και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του στην αποκλειστική προθεσμία που καθορίζεται κάθε χρόνο από τον υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (τον μήνα Ιούλιο) και ανακοινώνεται από τα μέσα ενημέρωσης.

Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να διευκολυνθούν και να έχουν άνεση χρόνου για να μελετήσουν τις οδηγίες σωστής συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού, αλλά και να αναζητήσουν την αναγκαία πληροφόρηση για τα τμήματα και τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, μπορούν να παραλαμβάνουν από το λύκειό τους, έγκαιρα και αρκετά πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής, σε έντυπη μορφή το Μηχανογραφικό που θα κατατεθεί ηλεκτρονικά. Στο έντυπο αυτό μπορούν να σημειώσουν τις επιλογές τους, αφού τις συζητήσουν και με τους γονείς τους, τις οποίες θα υποδείξουν στον εντεταλμένο για την ηλεκτρονική παραλαβή υπάλληλο κατά την προσέλευσή τους στην επιτροπή.

Ο υπάλληλος αυτός, αφού καταχωρήσει τις επιλογές του υποψηφίου στον υπολογιστή, εκτυπώνει αντίγραφο το οποίο δίνει στον υποψήφιο για να το παραβάλει με τις σημειώσεις του και να διαπιστώσει τυχόν λάθη στην καταχώρηση. Μετά τον έλεγχο και τις διορθώσεις, παρουσία του υποψηφίου, των ενδεχόμενων λαθών που αυτός διαπίστωσε, ο παραλήπτης εκτυπώνει το Μηχανογραφικό που παρέλαβε σε δύο αντίγραφα. Τα αντίγραφα αυτά υπογράφονται από τον υποψήφιο και τον πρόεδρο της επιτροπής. Το ένα από αυτά παραδίδεται στον υποψήφιο, ενώ το άλλο φυλάσσεται στο αρχείο της δ/νσης ή του γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ένα έτος και μετά καταστρέφεται.

Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή:
α) στους υποψηφίους να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια στον έλεγχο που πραγματοποιούν στο αντίγραφο του ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού τους Δελτίου, αφού μετά την οριστική κατάθεσή του δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή, διόρθωση, τροποποίηση ή αντικατάστασή του.

β)στην προθεσμία υποβολής, γιατί είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτό το Μηχανογραφικό για οποιονδήποτε λόγο.

Μαζί με το Μηχανογραφικό δελτίο ο υποψήφιος πρέπει να υποβάλει:

α)Επικυρωμένο αντίγραφο του απολυτήριου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που κατέχει. Αν ο τίτλος αυτός προέρχεται από ξένο σχολείο, συνυποβάλλεται και βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας, το πρόγραμμα σπουδών της οποίας ακολουθεί το σχολείο αυτό, από την οποία να προκύπτει η δυνατότητα για εισαγωγή του σε πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Εφόσον ο τίτλος προέρχεται από σχολείο που λειτουργεί στο εσωτερικό, εκτός της ανωτέρω βεβαίωσης συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του σχολείου αυτού στην Ελλάδα.

β)Φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης, το οποίο επικυρώνεται από το μέλος που ελέγχει τα δικαιολογητικά μόνο με την επίδειξη του πρωτοτύπου.

Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στο σημείο αυτό επειδή το συγκεκριμένο μέτρο έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα παραλαμβάνεται κανένα μηχανογραφικό αν δεν επιδεικνύεται στην επιτροπή η πρωτότυπη βεβαίωση, η οποία μπορεί να ζητείται και σε οποιοδήποτε άλλο στάδιο της κατάθεσης.

Αν ο υποψήφιος είναι απόφοιτος εσπερινού λυκείου, εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών υποβάλλει και βεβαίωση του οικείου σχολείου από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησε και τις δύο τελευταίες τάξεις στο εσπερινό λύκειο, εκτός αν υπάγεται σε εξαιρέσεις οπότε αντί της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλει κατά περίπτωση:

α)Ληξιαρχική πράξη θανάτου τουλάχιστον του ενός εκ των γονέων ή β)Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία τουλάχιστον του ενός εκ των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή γ)Βεβαίωση οικείου λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφη στην τελευταία τάξη του εσπερινού λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του ή δ)Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην τελευταία τάξη του εσπερινού λυκείου ακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης, το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

Ο υποψήφιος που ανήκει στην ειδική κατηγορία των μουσουλμάνων Δυτικής Θράκης εκτός των ανωτέρω δικαιολογητικών συνυποβάλλει βεβαίωση δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Εβρου στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος. Αν έχει μετεγραφεί σε άλλον δήμο άλλης περιοχής, τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου δήμου να προκύπτει ότι μετεγράφηκε σ΄ αυτόν από δήμο των ανωτέρω νομών.

tanea
Share on Facebook