Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

"Τι σημαίνει προεδρικό διάταγμα;"


"Καλησπερα παιδια! Επειδη μερικες φορες οι λεπτομερειες ειναι εκεινες που κανουν τη διαφορα, θα ηθελα να μαθω τι σημαινει ο χαρακτηρισμος ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ που τοσο συχνα ακουω τον τελευταιο καιρο...


Ειναι κατι που μπαινει σε ισχυ με την υπογραφη του Προεδρου της Δημοκρατιας? Αν ναι, τοτε θα πρεπει να αναθεωρησουμε πολλα πραγματα σε σχεση με την ιδιαιτεροτητα του θεσμου του Ανωτατου Αρχοντα αυτου του τοπου. Θα ειναι ΝΤΡΟΠΗ για ενα τετοιο Προεδρο Δημοκρατιας να υπογραψει ενα τετοιο Διαταγμα που εξοντωνει εργασιακα περισσοτερες απο μια γενιες Νεων Ελληνων και τους μετατρεπει σε σκλαβους των επειχηματικων δραστηριοτητων η σε συγχρονους οικονομικους μεταναστες. Θα ειναι ΝΤΡΟΠΗ για το ιδεολογικο υποβαθρο του σημερινου Προεδρου και θα γκρεμισει οριστικα και αμετακλητα την αισθηση της σοβαροτητας και ευθυνης που επεδειξε στα χρονια της μεχρι τωρα θητειας του. Αν τελικα ειναι αυτο που νομιζω, τοτε ζητω απο τον Προεδρο να πραξει αυτο που του επιτασσει η Ιστορια και ο Πολιτισμος αυτου του τοπου. Δηλαδη να ΑΡΝΗΘΕΙ την υπογραφη ενος εξευτελιστικου διαταγμοτος που θα οδηγησει χιλιαδες συμπατριωτες μας στην φτωχεια και στην ανεχεια. Αν δεν το πραξει, τοτε καταριπτεται και ο τελευταιος μυθος που ηθελε τον Ανωτατο Αρχοντα να ειναι η προσωποποιηση της γνωσης, της σοφιας και η εκφραση της κοινωνικης γαληνης και συνταγματικης ευπρεπειας..!!"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

------------------------------------------------------------------------------------

"Τα Προεδρικά Διατάγματα αποτελούν μια από τις κύριες εκφάνσεις της άσκησης της νομοθετικής εξουσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που το Σύνταγμα του παραχωρεί. Έτσι, ο κάτοχος του Ύπατου Πολιτειακού Αξιώματος μπορεί, υποβοηθώντας το έργο της Βουλής να εκδίδει τα εν λόγω διατάγματα βάσει τις σχετικής εξουσίας που ερείδεται απευθείας στο Σύνταγμα.
Ωστόσο, τα σχετικά διατάγματα απαιτείται να φέρουν και την προσυπογραφή του αρμόδιου για το θέμα που πραγματεύονται υπουργού. Το παράδοξο, που ενισχύεται μετά τις πρόσφατες συνταγματικές αναθεωρήσεις του 2001 και 2008 που συνέτειναν στο δραστικότατο περαιτέρω περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι ότι την ευθύνη γι' αυτά τα διατάγματα δεν την φέρει ο υπογράφων Πρόεδρος, αλλά ο προσυπογράφων αρμόδιος Υπουργός, μιας και αυτά αντανακλούν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης στην οποία μετέχει.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι θεσμικά έχει στην πράξη αφαιρεθεί κάθε δυνατότητα του Προέδρου να αντιδράσει και να αρνηθεί την υπογραφή και έκδοση των σχετικών διαταγμάτων, λόγω του ότι η συμβολή του στη διαμόρφωση των πολιτικών και νομοθετικών εξελίξεων εμφανίζεται εσχάτως εξαιρετικά αποδυναμωμένη και παρέχεται σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Ως εκ τούτου, δεν είναι νοητό να εξαπολύουμε μύδρους κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για την "αδράνειά" του, καθώς η πολιτική ευθύνη αυτών ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση και το πολίτευμα, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν αφήνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουσιαστικά περιθώρια αντίδρασης."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Share on Facebook