"Ελάχιστοι έχουν δει από κοντά τον Κώστα Σημίτη να χάνει την ψυχραιμία του και να «εκρήγνυται». Αλλωστε συμβαίνει σπανίως.Από αυτές τις σπάνιες φορές ήταν και η περασμένη Τετάρτη.Στο ρετιρέ της Ακαδημίας 35, τα «ντεσιμπέλ» της έντασης και της οργής ήταν υψηλά. Η έμπλεη κυνισμού ομολογία του Τάσου Μαντέλη είχε εξοργίσει τον πρώην πρωθυπουργό. Θλίψη και οργή ήταν...
οι δύο λέξεις που κυριάρχησαν και στη δήλωσή του, με την οποία ωστόσο, θέλησε να στείλει ταυτόχρονα μήνυμα ότι η αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι η διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου.Ο κ. Σημίτης όλο το τελευταίο διάστημα δεν έπαψε να ασχολείται με την «επέλαση» της οικονομικής κρίσης και με τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. «Η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα», σημείωσε με έμφαση στη δήλωσή του, που στην πραγματικότητα εκτός από την «καταδίκη» υποθέσεων τύπου Μαντέλη, ήταν και μια «αφορμή» για να επαναφέρει στη «μνήμη» τις προσπάθειες που έγιναν για την ανόρθωση της Οικονομίας επί των κυβερνήσεών του.Ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έκρυψε σε έμπιστους συνομιλητές του την ανησυχία του ότι «πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες και την ηθική» μπορεί να αμαυρώσουν το έργο της τότε κυβέρνησης. Εκανε πολύωρες συζητήσεις με στενούς του συνεργάτες και φίλους, όπως ο Νίκος Θέμελης. Ηταν κοινή η διαπίστωση ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την «κυνική ομολογία» και να υπονοήσουν ότι στο κάδρο των πολιτικών ευθυνών έχει... περίοπτη θέση ο Κ. Σημίτης.
Σκοπιμότητες
Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα, έκαναν θετικά σχόλια για την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ και έσπευσαν να συμφωνήσουν μέσω δημόσιας δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι κινήσεις εντυπώσεων και συμψηφισμοί σκοπιμοτήτων συσκοτίζουν την αλήθεια - αντί να ενισχύουν τους μοχλούς της έρευνας.Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ, που επιδίωξε να... βαφτίσει «πράσινο» το σκάνδαλο της Siemens και εν συνεχεία η απόφαση να καλέσει ο βουλευτής της (που συμμετέχει στην Εξεταστική), κ. Τζαβάρας τον κ. Σημίτη να καταθέσει, επιβεβαίωσε τις «προβλέψεις» της οδού Ακαδημίας. Εκ του Μεγάρου Μαξίμου η «γραμμή» ήταν σαφής. «Αυτά είναι ζητήματα της Εξεταστικής Επιτροπής - ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που ζήτησε από τα άλλα κόμματα έρευνα σε βάθος για όλες τις «σκοτεινές» υποθέσεις και απέδειξε ότι το εννοεί το «όλα στο φως».Το επιτελείο του κ. Παπανδρέου είχε λάβει εντολή από τον ίδιο να μην επιτραπούν παιχνίδια εντυπώσεων στη ΝΔ, ούτε να φανεί η κυβέρνηση ότι «εμπλέκεται» στο έργο της Εξεταστικής.Πρόθεση πάντως της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι να μην προσκληθεί ο κ. Σημίτης στην Επιτροπή, αφού μια τέτοια πρωτοβουλία είναι αναιτιολόγητη και απλώς αφήνει «χώρο» στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν «ρήγματα» στην εικόνα του ΠΑΣΟΚ και στο εσωτερικό του». Ετσι εκ των πραγμάτων, ο πρώην πρωθυπουργός θα παρέμβει και πάλι, εάν και εφόσον ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο, και όχι για να εμποδίσει αποδεχόμενος το «παιχνίδι των εντυπώσεων», τη διαλεύκανση εν τέλει της υπόθεσης.
Η κοινωνία απαιτεί πλήρη διαλεύκανση
Η φράση «όλα στο φως» ακούγεται σθεναρά και από την Ακαδημίας. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κρίσιμη οικονομική συγκυρία απαιτεί γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις κι ότι διαδικασία των Εξεταστικών δεν μπορεί να πλήξει αλλά πρέπει να ενισχύσει το πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου.Ανθρωποι που συνομιλούν μαζί του λένε ότι είχε δεχθεί εισηγήσεις που αντιμετώπιζαν τη σύσταση Εξεταστικών ως κίνηση που τελικά λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Τότε ο κ. Σημίτης είχε τονίσει ότι η ελληνική κοινωνία απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση υποθέσεων που ζημίωσαν τη δημόσια περιουσία, έβλαψαν την πολιτική ζωή και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Το μόνο που προβληματίζει και το Μαξίμου είναι το γεγονός ότι βουλευτές, όπως ο κ. Λ. Γρηγοράκος, δημοσίως ή σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έσπευσαν να λάβουν θέση υπέρ της πρόσκλησης προς τους πρώην πρωθυπουργούς.«Ουδείς έχει το δικαίωμα να επιχειρήσει να βάλει τον Κώστα Σημίτη στο κάδρο των αθλιοτήτων», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το πρώην «εκσυγχρονιστικό» μπλοκ. Υπέρ της «προστασίας» του πρώην πρωθυπουργού από μικροκομματικά παίγνια και σκοπιμότητες εμφανίζονται και βουλευτές που χαρακτηρίζονται «παπανδρεϊκοί».
Βγήκαν μαχαίρια για τις... σιωπές
Χωρίς περιστροφές, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Γ. Παναγιωτακόπουλος, «απασφαλίζουν» με αφορμή την υπόθεση Μαντέλη και ρίχνουν νερό στον μύλο προηγούμενων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.Ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ, εκπλήσσεται! Εκπλήσσομαι -λέει- με όσους υποκριτικά εκπλήσσονται με την ομολογία Μαντέλη. «Ευθύνη όλων είναι να τραβήξουν τις κουρτίνες και να πέσει άπλετο φως παντού», λέει ο κ. Παναγιωτακόπουλος που εύχεται ότι «δεν επωάζονται πλέον σήμερα παροιμιώδεις συμπεριφορές Μαντέλη και ελπίζω να μη μείνουμε στην κορυφή του παγόβουνου».Η σκληρή κριτική του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου υιοθετείται και από άλλα στελέχη ανά την περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να έχουν να καταλογίσουν ευθύνες σε άλλα σημαίνοντα πρόσωπα μέχρις στιγμής. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εν τω μεταξύ άλλων στελεχών, εγκαλούν «συντρόφους» τους με προτεταμένο δάχτυλο, λέγοντας ότι αν είχαν στοιχεία θα έπρεπε να τα είχαν καταθέσει στον εισαγγελέα από εκείνη την περίοδο.
Αναβίωση εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και ζυμώσεων;
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης είχε παραδόσει τα ηνία του υπουργείου Μεταφορών στον κ. Μαντέλη στις 31-8-2007. Παραιτούμενος είχε, λέγεται, διαφωνήσει με το ότι δεν λειτούργησε ποτέ η Ανεξάρτητη Αρχή προμηθειών - ουσιαστικά. Ο κ. Καστανίδης παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές για «παίγνια», αλλά ο ίδιος δεν έδωσε ποτέ σχετικά στοιχεία.
ethnos"
Share on Facebook