Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Αγαθοεργία ή ξέπλυμα χρήματος;

Μοιράζουν τις περιουσίες τους



Oι δύο πλουσιότεροι Αμερικανοί, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ, ανακοίνωσαν χθες ότι θα επιχειρήσουν να πείσουν και τους υπόλοιπους κροίσους του πλανήτη να δωρίσουν τη μισή περιουσία τους σε αγαθοεργίες, όπως σκοπεύουν να πράξουν οι ίδιοι. Σε άρθρο τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό...


«Fortune», οι Γκέιτς και Μπάφετ αποκαλύπτουν ότι σκέφθηκαν την ιδέα κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού δείπνου που είχε διοργανωθεί τον Μάιο του 2009 στη Νέα Υόρκη. Στο δείπνο, με οικοδεσπότη τον 95χρονο Ντέιβιντ Ροκφέλερ, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ , η τηλεοπτική παρουσιάστρια Οπρα Γουίνφρεϊ, ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο ιδρυτής του CΝΝ Τεντ Τέρνερ.
Σύμφωνα με το άρθρο, το περιεχόμενο της συζήτησης των υψηλών και βαθύπλουτων προσκεκλημένων, αν υλοποιηθεί, πρόκειται να αλλάξει για πάντα τον χαρακτήρα της φιλανθρωπίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το δίδυμο Γκέιτς και Μπάφετ, που το περιοδικό «Forbes» κατατάσσει στη δεύτερη και στην τρίτη θέση της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ξεκίνησε τη μεγαλύτερη εκστρατεία στην ιστορία της φιλανθρωπίας: προτρέπει τους πλούσιους της Αμερικής να αφιερώσουν το 50% της καθαρής αξίας των περιουσιών τους σε αγαθοεργίες, είτε ενώ βρίσκονται στη ζωή είτε μετά θάνατον.
Αν το σχέδιο των δύο κροίσων πάρει σάρκα και οστά, θα υπάρξει τεράστια ροή δολαρίων προς τις φιλανθρωπικές υπηρεσίες: σύμφωνα με το «Forbes», η αξία της περιουσίας των 400 πλουσιότερων Αμερικανών για το 2009 υπολογίζεται σε 1,2 τρισ. δολάρια. Αν αυτοί οι 400 αφιερώσουν το 50% της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, πρόκειται για ποσό που θα αγγίζει τα 600 δισ. δολάρια. Με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μέσω του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, ο ιδρυτής της Μicrosoft προτείνει το ποσοστό του 50% να είναι μόνο η αρχή. Από την πλευρά του, ο 79χρονος Μπάφετ, του οποίου η περιουσία εκτιμάται σε 47 δισ. δολάρια, υποσχέθηκε ότι θα διαθέσει το «99% του κεφαλαίου του για φιλανθρωπικά έργα».
Το «Fortune» αποκαλύπτει ότι και άλλοι δισεκατομμυριούχοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των Γκέιτς και Μπάφετ. Ο συνιδρυτής της μεσιτικής εταιρείας Κaufman & Βroad Ελι Μπρόουντ και η σύζυγός του Εντι, καθώς και ο πρώην επικεφαλής της Cisco Τζον Μόργκριντζ έχουν υποσχεθεί επίσης να δωρίσουν τη μισή περιουσία τους σε αγαθοεργίες.
( ΒΗΜΑ)

Share on Facebook