Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Φυλή της Αμαζονίας σώζει τη γη της με το ίντερνετ


Η φυλή Σουρούι ζει σε 2.428 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικού δάσους στην Αμαζονία που φιλοξενεί τα 1300 μέλη της φυλής. Ονομάζουν τη γη τους Terra Indigena Sete de Setembro γιατί στις 7 Σεπτεμβρίου του 1969 οι λευκοί καταπάτησαν για πρώτη φορά τα εδάφη τους...



...Εως την εισβολή των λευκών και του πολιτισμού τους, οι Σουρούι δεν είχαν βγει ποτέ έξω από τα όρια του τροπικού τους καταφύγιου.

Το μέρος που έγινε η πρώτη επαφή έχει γίνει προάστιο της Κοκόαλ, μιας πόλης κοντά στον αυτοκινητόδρομο BR-364 που διασχίζει το βορειοδυτικό κρατίδιο της Ροντόνια.

Οι Σουρούι δίνουν τη μάχη τους ενάντια στην αποψίλωση του δάσους τους, με όπλα το Διαδίκτυο, το Google Earth και το GPS.

Μιλάνε για δορυφορικές εικόνες, την πρόθεσή τους να φυτέψουν εκατομμύρια δέντρα κι ένα σχέδιο πώλησης 16,4 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην παγκόσμια αγορά εκπομπών αερίων.


Οι σύμβουλοί τους είναι τράπεζες επενδύσεων, δικηγόροι και μάνατζερ. Η τελική απόφαση, όμως, θα είναι μόνο δική τους και θα ληφθεί στη διάρκεια συνέλευσης, στην οποία θα συμμετέχουν και οι 1300 ιθαγενείς Ινδιάνοι.

Όλα ξεκίνησαν από το Διαδίκτυο, όταν οι Σουρούι ένωσαν τη φωνή τους με τις φωνές των ακτιβιστών.

Ο πατέρας του αρχηγού εξακολουθεί να κυνηγάει με βέλη και τόξα, αλλά ο γιος έχει iPhone.

Share on Facebook