Εφυγε ο «δάσκαλος». Χθες, στις 9.00 το πρωί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» η καρδιά του Ανδρέα Βουτσινά σταμάτησε να χτυπάει. Δεν άντεξε, αφού τους τελευταίους μήνες ο διάσημος σκηνοθέτης είχε ταλαιπωρηθεί πολύ. Είχε προλάβει, βέβαια, να κάνει γνωστή στον γιο του Μάριο και στους πολύ δικούς του ανθρώπους την τελευταία του επιθυμία: να αποτεφρωθεί όταν θα έφτανε η ώρα να αποχωρήσει...
από αυτό τον κόσμο.
Ο Ανδρέας Βουτσινάς νοσηλεύτηκε για πολύ καιρό, καθώς η κατάσταση της ήδη επιβαρημένης υγείας του είχε επιδεινωθεί δραματικά. Κοντά του ήταν ο γιος του Μάριος και κάποιοι φίλοι που δεν τον εγκατέλειψαν ποτέ. Ενα εγκεφαλικό επεισόδιο που του συνέβη πριν από λίγα χρόνια ήταν η αρχή της μεγάλης περιπέτειας. Το αντιμετώπισε με λιονταρίσιο πείσμα. Συνέχισε να εργάζεται και να κάνει όνειρα. Από τις αρχές όμως του 2010 η υγεία του άρχισε να κλονίζεται επικίνδυνα. Στις 18 Φεβρουαρίου εισήχθη στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», ύστερα από κάταγμα που υπέστη μέσα στο σπίτι του. «Θα γίνω καλά και θα επιστρέψω στο σπίτι!», μας είχε πει τότε. Χρειάστηκαν αλλεπάλληλα χειρουργεία, από τα οποία εξαντλήθηκε. Στις 8 Απριλίου χρειάστηκε να νοσηλευτεί ξανά, αυτή τη φορά στην εντατική μονάδα. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Ολοι ήλπιζαν σε ένα θαύμα, αφού ο Ανδρέας Βουτσινάς υποστηριζόταν μηχανικά. Το μοιραίο, όμως, δεν θα αργούσε να έρθει.
Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του ο μοναχογιός του Μάριος Βουτσινάς δήλωσε στην «Espresso»: «Δεν θα γίνει τίποτα στην Ελλάδα, θα φύγουμε στο εξωτερικό. Είχε ζητήσει αποτέφρωση. Ηταν η ύστατη επιθυμία του, την οποία πρέπει να σεβαστούμε. Δεν γνωρίζω τίποτα ακόμη από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν. Κάποια στιγμή θα κάνω ένα μνημόσυνο στην Ελλάδα κααι θα καλέσω όλους όσοι τον αγάπησαν».
Μια ζωή γεμάτη δόξα και έρωτα και η πίκρα για την Τζέιν Φόντα
Κορυφαίος του θεάτρου, με διεθνή αναγνώριση, συνεργάστηκε με ανθρώπους παγκόσμιας ακτινοβολίας. Εζησε μία γεμάτη ζωή με έρωτα και δόξα. Η διάθεσή του να ζήσει δεν τον εγκατέλειψε μέχρι την τελευταία πνοή. «Είμαι 78 χρόνων και αισθάνομαι 18. Το ενδιαφέρον μου για τη ζωή παραμένει, δεν χάνεται με τα χρόνια. Πρέπει να μαζεύω αναμνήσεις που θα τις χρησιμοποιήσω αργότερα», μας έλεγε ο Ανδρέας Βουτσινάς.
Η παράσταση του έργου του Μπέρναρ Σο «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» που ανέβηκε στην αίθουσα που φέρει το όνομά του, στο θέατρο «Ορφέας», έμελλε να γίνει το κύκνειο άσμα του. Ο χαμός του βύθισε στη θλίψη το θέατρο.
Γεννήθηκε το 1931 στο Χαρτούμ του Σουδάν από γονείς Κεφαλλονίτες. Ο πατέρας του είχε επιχειρήσεις στην Αβησσυνία, τις οποίες πούλησε και στη συνέχεια η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και έφυγε για το Λονδίνο, όπου σπούδασε υποκριτική και στις σχολές των Old Vic Webber Douglas. Φοίτησε στη σχολή Lee Strasberg στη Νέα Υόρκη και το 1957 έγινε μέλος του Actors Studio.
Τρεις ήταν οι γυναίκες της ζωής του. Την πρώτη θέση στην καρδιά του σκηνοθέτη είχε η μητέρα του, Αναστασία. «Η μητέρα μου με έμαθε να κάνω πάντα αυτό που αγαπώ. Ηταν καταπληκτική γυναίκα και κάθε μέρα περνάει από το μυαλό μου», μας έλεγε.
Μεγάλο κεφάλαιο αποτέλεσε η Τζέιν Φόντα, με την οποία ήταν αρραβωνιασμένοι. Στην τελευταία του συνέντευξη (στην «Εspresso της Κυριακής») μίλησε για εκείνη με τρυφερότητα και αγάπη. «Στο βιβλίο που έγραψε δεν ανέφερε τίποτα για μένα. Μόνο τα γράμματά της να δεις τα έχω φυλαγμένα και έχω σκεφτεί να της τα στείλω, για να της θυμίσω! Ημασταν μαζί τρία χρόνια, πάρα πολύ νέοι, τότε που ο ένας χρόνος κάνει για πέντε!» Η τρίτη ήταν η Αν Μπάνκροφτ.
Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με τον Μελ Μπρουκς, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Λικ Μπεσόν. Τελευταία του κινηματογραφική συμμετοχή ήταν στο «Μη φεύγεις». Επίσης, πήρε μέρος στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη «Πρόβα νυφικού».
Κορυφαίες σκηνοθετικές στιγμές του, τα έργα «Δον Ζουάν» του Μολιέρου, «Θεοδώρα, η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου» με την Ειρήνη Παππά, «Δεσποινίς Τζούλια» με τη Φανί Αρντάν και «Η νύχτα της Ιγκουάνα». Συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος («Η τρελή» του Σαγιό, «Χάρολντ και Μοντ», «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» κ.ά.).
Είχε συνεργαστεί και με το Εθνικό Θέατρο, με τους θιάσους Αλέκου Αλεξανδράκη - Νόνικας Γαληνέα, Κάτιας Δανδουλάκη, Αλίκης Βουγιουκλάκη - Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Μιμής Ντενίση, Λάκη Λαζόπουλου, Γιώργου Κιμούλη και Ζωής Λάσκαρη κ.ά.
Σκηνοθέτησε περίπου εκατόν τριάντα παραστάσεις, ενώ δίδαξε στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Γαλλίας. Διηύθυνε το «Θέατρο των Πενήντα», ένα θεατρικό εργαστήρι στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση του έχει απονείμει τον ανώτατο τίτλο τιμής Commandeur des Arts et des Lettres, καθώς και τον τίτλο Chevalier de Merite. Στη Θεσσαλονίκη από το 2008 λειτουργεί η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς».
espresso
Share on Facebook