"Εναν νέο αντιδραστήρα ιατρικής πυρηνικής έρευνας ετοιμάζεται να κατασκευάσει σύντομα το Ιράν, «ισχυρότερο» από αυτόν που διαθέτει σήμερα η Τεχεράνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου, το Ιράν ετοιμάζει την κατασκευή νέου αντιδραστήρα πολύ ισχυρότερου από εκείνον που ήδη διαθέτει για την παραγωγή ραδιο-ισοτόπων. Η πρόβλεψη...
μάλιστα είναι ότι ο αντιδραστήρας αυτός θα είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μια πενταετία.
Ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος τόνισε ότι το Ιράν διαθέτει «διπλή στρατηγική» για να απαντήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του και η οποία από τη μια πλευρά βασίζεται στη συνέχιση ενός ειλικρινούς διαλόγου με τη διεθνή κοινότητα και από την άλλη πλευρά στη συνέχιση της πυρηνικής ανάπτυξης της χώρας που αποτελεί «μέσο αντίστασης στις πιέσεις των εχθρών» της.
Το Ιράν παρουσιάζει γενικότερα τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος ως «νόμιμο δικαίωμα» πρόσβασης στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει από το 2006 εκδώσει έξι αποφάσεις σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι τέσσερις από τις οποίες συνοδεύονται από κυρώσεις. Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τελεί υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αλλά αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για την πυρηνική ασφάλεια αναφέρει στην τελευταία έκθεσή της ότι δεν μπορεί να πιστοποιήσει πως το ιρανικό πρόγραμμα προορίζεται για αμιγώς ειρηνική χρήση, αφού οι επιθεωρητές της δεν έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που ζητεί. Την ίδια ώρα, το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο, καλώντας την κυβέρνηση να περιορίσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ."
http://apolitistosteki.blogspot.com/
Share on Facebook