Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

"Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου"



"Σου γράφω για να μοιραστώ μαζί σου ένα έγγραφο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο και σου επισυνάπτω, που έπεσε πριν μερικές μέρες στα χέρια μου τυχαία και στάθηκε αφορμή να προβληματιστώ για το κατά πόσο οι όροι δωρεάν και ελεύθερη παιδεία ισχύουν στις μέρες μας. Σε μια εποχή που από ότι φαίνεται τα οικονομικά συμφέροντα έχουν διεισδύσει παντού.
Το έγγραφο λοιπόν αυτό αναφέρει τους επίσημους κανόνες για την ορκωμοσία των προπτυχιακών φοιτητών στις 23 και 24 Ιουνίου 2010. Βλέποντάς στο στην αρχή και διαβάζοντας τον τίτλο " Οδηγίες για τους φοιτητές που αναμένεται να αποφοιτήσουν" σκέφτηκα πως επιτέλους υπάρχει κι ένα Πανεπιστήμιο ...
που δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε όπως τα περισσότερα που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο. Έχοντας φοιτήσει μάλιστα ο ίδιος σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχοντας ζήσει από πολύ κοντά την ανοργανωσιά που επικρατεί παντού η εντύπωσή μου ήταν αρκετά θετική και η σκέψη πως υπάρχουν τέτοιες επιλογές για τον Έλληνα μαθητή, που πριν λίγες μέρες τελείωσε της πανελλήνιες εξετάσεις, αρκετά παρήγορη. Είναι γνωστό άλλωστε, πως και οι Έλληνες μαθητές έχουν την επιλογή να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους κάποια από τις σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Για να δούμε όμως, αναλυτικά τις συνολικά 9 οδηγίες που δίνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου στους φοιτητές που πρόκειται να ορκιστούν και οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές με θρησκευτική ευλάβεια (όπως αφήνει το ύφος του κειμένου να εννοηθεί) από όσους θέλουν να παρακολουθήσουν την μάλλον χολυγουντιανών προδιαγραφών ορκωμοσία που ετοιμάζουν.
Οδηγία 1: "Όλοι όσοι θέλουν να παρευρίσκονται στην ορκωμοσία θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο συμμετοχής αλλιώς δε δικαιούνται να συμμετάσχουν". Σωστό και μπράβο τους! Πάνω απ' όλα η οργάνωση!
Οδηγία 2: Τήβεννος!!! "Οι φοιτητές που θα συμμετάσχουν στην τελετή θα πρέπει να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν τήβεννο (αρχές Ιουνίου) από την εταιρεία Eurojet, γωνία Μακαρίου Γ' και Γεύγελη 2, τηλ. 22375050. Η τιμή ενοικίασης ανέρχεται σε 30.00 ευρώ και η τιμή αγοράς σε 100.00 ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το συμβόλαιο της εταιρείας, σε φοιτητή που δεν επιστρέφει έγκαιρα την τήβεννο επιβάλλεται πρόστιμο. Φοιτητές που δεν θα φορέσουν τήβεννο δε δικαιούνται να συμμετάσχουν στην απονομή των πτυχίων και δεν θα κρατηθεί θέση γι αυτούς στον ειδικό χώρο των αποφοίτων. Μπορούν όμως να παρακολουθήσουν την τελετή από άλλη θέση, το δε πτυχίο μπορούν να το παραλάβουν από τα γραφεία της Υ.Σ.Φ.Μ. από την επόμενη μέρα ή να τους σταλεί ταχυδρομικώς".
Ίσως να μπορούσα να αφήσω ασχολίαστη την συγκεκριμένη οδηγία, αλλά δεν θα το κάνω. Είναι δυνατόν ρε::: Είσαστε σοβαροί;;; Πόσο λαμ@@@ πρέπει να είσαστε ώστε να έχετε συνάψει αποκλειστική συμφωνία με ιδιωτική εταιρεία; Εσείς ένας δημόσιος φορέας παιδείας. Πόση μίζα να παίρνετε άραγε ώστε να κάνετε αυτή την άνευ προηγουμένου επίθεση; Και εντάξει το δέχομαι το να γίνει μία τελετή ομοιόμορφη όπου όλοι οι φοιτητές θα είναι ενδεδυμένοι με την ίδια στολή. Αλλά σας ρωτάω. Για ποιο λόγο δεν προσφέρει το ίδιο το Πανεπιστήμιο δωρεάν τους τήβεννους; Γιατί να πρέπει να εκμεταλλευτείτε την χαρά των φοιτητών και των οικογενειών τους για να τα αρπάξετε εσείς; Και κυρίως ποιοι είσαστε εσείς που θα ασκήσετε τέτοιο ψυχολογικό εκβιασμό στους φοιτητές δηλώνοντάς τους σαν άλλος Παπαδόπουλος πως δεν θα τους επιτραπεί όχι μόνο να πάρουν μέρος στην ορκωμοσία τους (μία από της ποιο ευτυχισμένες μέρες στην ζωή κάθε ανθρώπου) αλλά και ότι δεν θα έχουν το πτυχίο τους την ίδια μέρα με τους υπολοίπους; Και όλα αυτά γιατί; Για να φανείτε εσείς σαν σοβαρό ίδρυμα και πίσω από την κουρτίνα να τα αρπάξετε; Και συνεχίζω...για να δούμε και τις υπόλοιπες οδηγίες μήπως και υπάρχει και τίποτα άλλο εκνευριστικό.
Οδηγία 3: "Όσοι φοιτητές έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς προς την Βιβλιοθήκη ή την Φοιτητική εστία, δεν θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν". Ε, εντάξει...ενοχλητικό λίγο το αυταρχικό ύφος και εδώ αλλά έχουν δίκιο νομίζω. Άλλωστε εάν αποφοιτήσει κάποιος άντε να τον βρεις μετά για να σου εξοφλήσει τα χρωστούμενα.
Οδηγία 4: " Όλοι οι φοιτητές που θέλουν να παραβρεθούν στην ορκωμοσία πρέπει την προηγούμενη μέρα να έχουν παραλάβει των φάκελο με τις προσκλήσεις τους, αλλιώς δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή τους". Μα καλά τι φοβούνται; Η βασίλισσα Ελισάβετ θα παρευρεθεί στην τελετή και έχουν τέτοια μέτρα. Τα οποία φροντίζουν να τα περνούν με τον φόβο της μη συμμετοχής στην τελετή; (Εδώ που τα λέμε, δεν θα τους χάλαγε η παρουσία της βασίλισσας, άλλωστε την Αγγλία νιώθουν σαν πατρίδα τους).
Οδηγία 5: "Κάθε φοιτητής θα έχει συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης και συγκεκριμένη θέση στην οποία θα πρέπει να βρίσκεται κατά την διάρκεια της τελετής". Ε, εντάξει, είναι εμφανές πλέον πως η τελετή θα είναι αντάξια και σε οργάνωση και σε θέαμα με αυτή της τελετής απονομής των βραβείων Oscar. And the ptyhio goes to............
Οδηγία 6: "Ημέρα και ώρα προσέλευσης στην τελετή. 7.00 μ.μ για τους φοιτητές και 7.30 μ.μ για τους προσκεκλημένους". Καμία αντίρρηση! Άλλωστε είναι γνωστό πλέον πως αν αργήσεις ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΚΙΣΤΕΙΣ !!!
Οδηγία 7: "Σε κάθε φοιτητή που θα συμμετάσχει, θα δοθούν τέσσερις (4) προσκλήσεις για τους γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα". Δηλαδή περίμενε να καταλάβω. Γιατί μάλλον έχουμε θέμα εδώ. Έστω ότι εγώ παίρνω πτυχίο και παρ' όλες τις υπερβολές που έχω διαβάσει μέχρι τώρα θέλω να πάρω μέρος στην χολυγουντιανή αυτή τελετή (έτσι βρε αδερφέ, γιατί είμαι μαζοχιστής, τι θες τώρα). Θέλω να ορκιστώ λοιπόν, με όλες τις τιμές, αλλά έχω και πολλούς θαυμαστές που με ακολουθούν σε κάθε βήμα μου και όταν θα παίρνω το πτυχίο μου θέλω να ευχαριστήσω, τους γονείς μου τα 3 αδέρφια μου και την κοπέλα μου, που με στήριξαν ώστε να τα καταφέρω...Μάλλον έχω πρόβλημα ε; Τι να κάνεις; Οι κανόνες είναι κανόνες... Θα τραβήξω κλήρο και από όλους αυτούς θα παραβρεθούν μόνο οι τυχεροί που θα βγει το όνομα τους από την κληρωτίδα.Οι υπόλοιποι θα το δουν σε βίντεο και φωτογραφίες.Ή μήπως όχι...
Οδηγία 8: "Κατά την διάρκεια της τελετής θα πρέπει να αποφεύγονται η διακίνηση μέσα στο χώρο της εκδήλωσης, οι φωτογραφίες και η χρήση κινητών τηλεφώνων". Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε η κυκλοφορία στους δρόμους μετά της 10 μ.μ, η συνάθροιση πάνω από 3 ατόμων στον ίδιο χώρο, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών, η χρησιμοποίηση των λέξεων Δημοκρατία. Ελευθερία και Ισότητα, ο Μίκης Θεοδωράκης και και και....Επιτέλους! Να η Χούντα! Αφού δεν αξιώθηκα να γνωρίσω την κανονική ας βολευτώ με αυτήν. Αλλά τι θα γίνει με αυτούς που θα μείνουν σπίτι; Δεν θα δουν την τελετή ούτε σε DVD; Μην αγχώνεσαι, φίλε αναγνώστη, το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει φροντίσει και γι αυτό! "Η φωτογράφηση της τελετής θα καλυφθεί από επαγγελματία φωτογράφο.[...] Τη βιντεογράφηση της τελετής θα αναλάβει η Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου. Η τιμή για κάθε dvd είναι 15 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών". Του φωτογράφου όμως τα έσοδα που θα διατεθούν; Μάλλον θα μοιραστούν ανάμεσα στον φωτογράφο και σε κάποιους από εκεί μέσα ε; Η μήπως το κάνετε για να έχουν την καλύτερη δυνατή απόλαυση εικόνας και ήχου αυτοί που θα μείνουν στο σπίτι επειδή δεν χωρούσαν στην τελετή;Α, εννοείται πως, όποιος θέλει dvd πρέπει να το δηλώσει πριν την ορκωμοσία και να το προπληρώσει την ημέρα της ορκωμοσίας. Τότε που η χαρά θα είναι μεγάλη και δεν θα νοιάζουν κανένα τα έξοδα. Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Οδηγία 9: "Κάθε φοιτητής οφείλει να ενημερώσει τους προσκεκλημένους του για τις πιο πάνω οδηγίες". Ε βέβαια! Να φάει το βρίσιμο αυτός. Άλλωστε ο μαντατοφόρος είναι αυτός που την πληρώνει συνήθως.
Υ.Γ. 1 Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, αλλά νομίζω πως έκανα ξεκάθαρες τις σκέψεις μου.
Υ.Γ. 2 Συγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος και ξέρω πως μάλλον δεν θα δημοσιευτεί, αλλά έχω μεγάλη ανάγκη να ακουστεί και η δικιά μου φωνή και μόνο μέσα από σας πιστεύω πως μπορεί να γίνει. Πολλά είναι αυτά που με πνίγουν μήνες τώρα. Μεγάλη η διαφθορά και η αδικία γύρω μου και δεν αντέχω άλλο. Ήθελα να γράψω για ένα από αυτά.
Υ.Γ. 3 Ευχαριστώ που υπάρχετε και σεις με όλα τα θετικά και τα αρνητικά σας. Συνεχίστε έτσι..."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ





Share on Facebook