Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Με διαδικασίες- εξπρές οι ανατροπές στο εργασιακό εντός του καλοκαιριού


Με διαδικασίες- εξπρές, εντός του καλοκαιριού, έρχονται και οι ανατροπές στα εργασιακά που προβλέπουν χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία, ανατροπές στον θεσμό των συμβάσεων εργασίας, στις ομαδικές απολύσεις αλλά και στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης...



Τα μέτρα- φωτιά που προωθεί το υπουργείο Εργασίας βασίζονται στο δεσμευτικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) για την οικονομική στήριξη της χώρας. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο εντός του καλοκαιριού, τις τελικές αλλαγές.

Μάλιστα λήγει στις 16 Ιουνίου η διορία που έχει δώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος στους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (εργοδότες και εργαζομένους) προκειμένου, γραπτώς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την προωθούμενη μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις. Οι βασικές ανατροπές που επέρχονται, προβλέπουν:

1 Τον επανακαθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης των απολυομένων (ιδιωτικός τομέας). Η μείωση του ποσού της αποζημίωσης λόγω απόλυσης υπολογίζεται ότι θα είναι 20%-40%, δεν θα ισχύει η σημερινή διάκριση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων (οι τελευταίοι εισπράττουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις) και θα καταβάλλεται σε δόσεις (ο Α. Λοβέρδος έχει ανοικτά υποστηρίξει την πρόταση για καταβολή των αποζημιώσεων χωρίς καμία προκαταβολή και μέσα σε διάστημα έξι μηνών).

2 Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Ηδη έχει καθοριστεί στο 4% από 2% για επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 200 εργαζομένους και συζητείται να αλλάξει και η ισχύουσα διαδικασία της έγκρισης των απολύσεων.

3 Μέτρα αποτροπής των απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση.

4 Χαμηλότερες αμοιβές για ειδικούς όρους απασχόλησης για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας (το σχέδιο προβλέπει αμοιβή με το 80% του κατώτατου μισθού).

5 Ειδικούς, ευνοϊκούς για τις επιχειρήσεις, όρους απασχόλησης και ασφάλισης, κυρίως μέσω επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ, των νέων - απασχολουμένων με συμβάσεις μαθητείας. 6 Τον επανακαθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 7 Την αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ο ΟΜΕΔ θα μπορεί να παρεμβαίνει για να επιλύει διαφορές, εργατικές ή μισθολογικές, εφόσον το ζητήσουν από κοινού οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι εργοδότες (και όχι μόνο τα συνδικάτα).

Τέλος θα τεθεί και το θέμα της παραπέρα ενίσχυσης του ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (κάτι που ήδη έχει προβλεφθεί να γίνει με τον τελευταίο εργασιακό νόμο).


tanea
Share on Facebook