"Στο κενό έπεσαν για μια ακόμη φορά οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κατάργηση του κυνηγιού των φαλαινών, αφού χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Νορβηγία αρνήθηκαν σθεναρά να κάνουν την οποιαδήποτε υποχώρηση.
Η Διεθνής Επιτροπή για τη Φαλαινοθηρία προσπαθούσε εδώ και τρία χρόνια να βρει κοινό έδαφος με τις χώρες αυτές, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των φαλαινών που σκοτώνονται κάθε χρόνο.
Οι διήμερες διαπραγματεύσεις όμως στο Μαρόκο δεν κατάφεραν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού...
οι 88 χώρες που συμμετείχαν δεν μπόρεσαν καν να συνεννοηθούν.
Πάνω από 1.500 φάλαινες σκοτώνονται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, την Νορβηγία και την Ισλανδία, με τις συζητήσεις να εστιάζονται στο κατά πόσο μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο αυτός ο αριθμός.
“Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την παρουσία αυτών των κυβερνήσεων . Μετά από τρία χρόνια σκληρής δουλειάς, δεν μπόρεσαν ούτε γι' αστείο να βρουν μια λύση . Η αδιαλλαξία της Ιαπωνίας, αλλά και της Ισλανδίας και της Νορβηγίας είναι απαράδεκτη”, τόνισε η Σούζαν Λίμπερμαν από την περιβαλλοντική οργάνωση Pew Environmet.
Μάλιστα, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγόρησαν την Ιαπωνία ότι εξαγόρασε ψήφους από τις πιο φτωχές χώρες, προσφέροντας δάνεια και προσωπικές χάρες , προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της φαλαινοθηρίας.
cosmo.gr"
------------------------------------------------------------------------------------
"Θα καταθέσω εν συντομία αυτά που έτυχε να ακούσω για το θέμα. Την Τρίτη που μας πέρασε, βρέθηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου και έκανα πρακτική μέχρι πριν λίγους μήνες. Πήγα για μια υπόθεση του πανεπιστημίου μου. Συνάντησα εκεί έναν ανώτερο αξιωματούχο που τον γνωρίζω καλά. Μου είπε ότι την Τετάρτη θα έφευγε για το Μαρόκο, για μια δουλειά του Υπουργείου. Μετά από λίγο μπήκε στο γραφείο του ο αναπληρωτής Πρέσβης του Υπουργείου να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι. Η τελευταία κουβέντα που του είπε πριν φύγει ήταν να ψηφίσει κατά της κατάργησης της φαλαινοθηρίας.
Αυτό σας το αναφέρω πρώτον για μη νομίζει ο κόσμος ότι έγιναν ιδιαίτερες διαβουλεύσεις για το θέμα, αφού πήγαν εκεί εντεταλμένοι εκπρόσωποι των χωρών απλά για να ψηφίσουν και όχι για να διαπραγματευτούν!
Και δεύτερον για να δούμε όλοι πόσο εύκολα και "δημοκρατικά" παίρνονται οι αποφάσεις σ'αυτή τη χώρα!
Ειλικρινά λυπάμαι για τη χώρα μου για ακόμα μια φορά..."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Share on Facebook