Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Δηλώσεις Παπανδρέου κατά την προσελευσή του στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος


"Η Ελλάδα κάνει μεγάλες, ριζοσπαστικές ανατροπές και αλλαγές και βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο, παρότι χρειάζεται να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας. Προσπάθειες, που θα αποδώσουν εντέλει για τον ίδιο τον πολίτη, για μια ευνομούμενη Πολιτεία, μια Πολιτεία δικαιοσύνης...



...μια Πολιτεία ουσιαστικής Δημοκρατίας, συμμετοχής και ευημερίας.

Όμως, το ελληνικό ζήτημα ανέδειξε τις αδυναμίες της διεθνούς αγοράς και την ανάγκη μιας συντονισμένης παρουσίας πια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό συζητάμε σήμερα, με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης και αύριο, με τους ηγέτες όλων των κρατών-μελών.

Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης και αυτός πρέπει να εδραιωθεί, να θεσμοθετηθεί, μαζί με ένα Ταμείο Στήριξης κανονικό, το οποίο θα βοηθά τις χώρες που μπορεί να έχουν δυσκολίες δανειοδότησης. Και παράλληλα, πρέπει να υπάρξει πια εποπτεία της διεθνούς αγοράς, διότι υπάρχει αδιαφάνεια, κερδοσκοπία και πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Κανόνες, που θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει και στη συνάντηση των G-20, που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

Δεύτερον, δεν αρκεί να υπάρχει μια δημοσιονομική ισορροπία, δηλαδή ένα μάζεμα του σημαντικού χρέους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χρειάζεται να υπάρχουν και επενδύσεις και στήριξη της ανάπτυξης. Και αυτό, αν δεν γίνει σε κρατικό επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή κρατών-μελών, μπορεί και πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο με νέα μέσα.

Και τα νέα μέσα που προτείνουμε, είναι πολύ συγκεκριμένα. Πρώτα απ’ όλα, ένας φόρος, «tobin tax», όπως λέγεται, δηλαδή, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, που μπορεί να φέρει περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Ένας φόρος, ο πράσινος όπως λέγεται, για τους εκπεμπόμενους ρύπους. Και βεβαίως, τα ευρωομόλογα που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την ανάπτυξη.

Και τέλος, οι δημόσιες πολιτικές μας πρέπει να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή, πρέπει να στηρίξουν την εργασία, τη δημιουργία δηλαδή θέσεων εργασίας και βεβαίως, πρέπει να στηρίξουν και τη μετατροπή των οικονομιών μας σε πράσινες και ανταγωνιστικές οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι η προοδευτική πρόταση για την Ευρώπη.

Ευχαριστώ πολύ."

Share on Facebook