Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Επαινοι και... σαμποτάζ


Μήνυμα αισιοδοξίας για την τύχη του ελληνικού προγράμματος έστειλαν χθες ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν και η αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα, με τις θετικές παρατηρήσεις τους για την πορεία εφαρμογής του, που ήρθαν να προστεθούν στις ...

αντίστοιχες ενθαρρυντικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ και του επικεφαλής της Deutsche Βank κ. Γ. Ακερμαν.

Το καλό κλίμα δυναμίτισε, ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης Μoody΄s, ο οποίος αγνοώντας τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών προχώρησε σε «τετραπλή» υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και κατέταξε έτσι τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) σύμφωνα με την ορολογία των αγορών.

Η κίνηση αυτή της Μoody΄s δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας τους. Εξάλλου, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ανάγκη να προσφύγει στις αγορές, αφού εξασφαλίζει τον απαραίτητο δανεισμό από τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Ωστόσο, η υποβάθμιση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές (η χθεσινή απόφαση ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων) και να υπονομεύσει έτσι και την επιτυχία του ίδιου του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, δίνει αφορμή να συνεχιστεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι των αγορών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

tanea


Share on Facebook