Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

"Διαρροή πετρελαίου από τις εγκαταστάσεις της «ΕΣΠΕΡΙΣ» στον ποταμό Άραχθο!!!"


"Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κινήθηκε η Νομαρχία Άρτας απέναντι στο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα της διαρροής πετρελαίου από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου «ΕΣΠΕΡΙΣ», στον αρδευτικό αύλακα και τον Άραχθο. Η διαρροή εντοπίστηκε από κατοίκους της περιοχής και εκτιμάται σύμφωνα με τον Νομάρχη Γιώργο Παπαβασιλείου ότι έχει σημειωθεί προ τεσσάρων ημερών ίσως και παραπάνω.Μόλις το θέμα έγινε γνωστό οι αρμόδιες διευθύνσεις της Νομαρχίας προχώρησαν σε επιτόπιο έλεγχο για να διαπιστώσουν το μέγεθος...


του προβλήματος και ακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Ιουνίου σύσκεψη με την παρουσία εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, του ΓΟΕΒ, του Κέντρου Ελέγχου Περιβάλλοντος, υπό την παρουσία του νομάρχη Άρτας όπου αποφασίστηκε η άμεση παρέμβαση για τον περιορισμό των δυσάρεστων επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Κλήθηκε ειδική εταιρεία
Έτσι κλήθηκε άμεσα ειδική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη η οποία επρόκειτο να φτάσει το ίδιο απόγευμα (χθες περίπου στις 6 μ.μ.) στην Άρτα για να ελέγξει το χώρο της διαρροής και της βλάβης, και να αποφανθεί για το κόστος παρέμβασης.«Ακραίο περιβαλλοντικό πρόβλημα χαρακτήρισε την διαρροή αυτή ο νομάρχης Άρτας σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ανακοινώνοντας στους δημοσιογράφους τις κινήσεις που αποφασίστηκαν και που άμεσα εφάρμοσε η Νομαρχία.Συγκεκριμένα για την υπόθεση αυτή Γ. Παπαβασιλείου δήλωσε: «Υπήρξε ένα ακραίο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Στο Ιμαρέτ στην παλιά ΕΣΠΕΡΙΔΑ, εντοπίστηκε κηλίδα πετρελαιοειδών, κηλίδα μαζούτ, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.Προβλήματα με τη ρύπανση των καλλιεργειών αφού το μαζούτ περνάει μέσα από το αρδευτικό κανάλι και ένα μικρότερο πρόβλημα ρύπανσης του Αμβρακικού Κόλπου. Και τα δύο δημιουργούν συνθήκες περιβαλλοντικής ρύπανσης πάρα πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς, απαθείς, ανεξάρτητα αν ο χώρος ευθύνης ο δικός μας δεν έχει να κάνει με αυτό. Και ο ΤΟΕΒ δεν ανήκει διοικητικά στη νομαρχία, ούτε το συγκεκριμένο εργοστάσιο ανήκει στη Νομαρχία.Ωστόσο όμως η ευαισθησία για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής είναι δεδομένη και αγγίζει όλους τους πολίτες. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε μια κηλίδα που μπορεί να μολύνει τον Αμβρακικό, που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις καλλιέργειες, όχι μόνο με το πότισμα αλλά και με τα στεροειδή απόβλητα που έχουν τα πετρελαιοειδή και επομένως συνέπειες στον κύκλο τον παραγωγικό.Υπήρξε λοιπόν μια σύσκεψη μετά από μια επιτόπια επίσκεψη που έγινε από το ΚΕΠΕ στο συγκεκριμένο χώρο, εντοπίστηκε το μέγεθος της ζημιάς, καταλογίζεται η ευθύνη σε αυτόν που είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου και ελήφθησαν μέτρα ούτως ώστε να υπάρξει μια αποτίμηση εντός της σήμερον στις 6 το απόγευμα (χθες) από μια εταιρεία η οποία είναι πιστοποιημένη γι’ αυτές τις δουλειές στην Θεσσαλονίκη η οποία θα αναλάβει και την απορρύπανση της συγκεκριμένης κηλίδας η οποία δεν είναι εκτεταμένη, είναι όμως υπαρκτή και δημιουργεί πρόβλημα.Παράλληλα υπάρχει και συνεννόηση με την ΔΕΗ και θα διακοπεί από σήμερα και για 48 ώρες η άρδευση της περιοχής και η ροή νερού στον Άραχθο. Εκτιμούμε ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε είναι άμεσα και αποτελεσματικά και το πρόβλημα θα περιοριστεί στην εστία του. Από εκεί και πέρα όμως ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου θα πρέπει να ελέγξει τις δεξαμενές του. Θα πρέπει να περιφρουρήσει τυχόν άλλη διαρροή και να λάβει και μέρος του κόστους το οποίο είναι σημαντικό».Οι ενέργειες έγιναν κατόπιν και τηλεφωνικής επικοινωνίας την οποία είχε ο κ. Παπαβασιλείου και με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Τριαντάφυλλο Αλμπάνη ενώ ειδοποιήθηκε και η Αστυνομική Διεύθυνση για το συμβάν.

ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ"
Share on Facebook