Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επιχείρησε να αποσπάσει την εύνοια ενός από τους πιο γνωστούς αριστερούς ηγέτες στη Λατινική Αμερική, ελπίζοντας να... καταδείξει πως η Ουάσινγκτον μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με χώρες οι οποίες επικρίνουν την πολιτική της.
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος σε πολλά θέματα ευθυγραμμίζεται με τον αντίπαλο των ΗΠΑ στην περιφέρεια πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, εξέφρασε "χαρά" για την άφιξη της Κλίντον και πρόσθεσε ότι όποιες κι αν είναι οι διαφορές τους, οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν.
"Δε θα σκύψουμε το κεφάλι", δήλωσε ο Κορέα σε κοινή συνέντευξη Τύπου. "Ωστόσο, δεν είμαστε αντιαμερικανοί, αγαπάμε τις ΗΠΑ πάρα πολύ".
Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στενότερες σχέσεις συνεργασίας με τη Λατινική Αμερική· αλλά έχει προκαλέσει διάχυτη απογοήτευση στην περιφέρεια, λόγω του αργόσυρτου ρυθμού των αλλαγών σε ζητήματα-κλειδιά, όπως η μετανάστευση, αλλά και το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας.
Πολλοί επίσης εκφράζουν απογοήτευση και δυσπιστία για τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον αντέδρασε στο πραξικόπημα του 2009 στην Ονδούρα. Η περιοδεία της Κλίντον στη Λατινική Αμερική έχει στόχο να ανακτηθεί ένα μέρος του momentum που είχε διαμορφωθεί στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τις χώρες της περιφέρειας.
Ο Κορέα ανακάλεσε την ισχύ μιας συμφωνίας που επέτρεπε στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Μάντα στον Ισημερινό για επιχειρήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου "πολέμου κατά των ναρκωτικών".
Η Κλίντον επιχείρησε να καθησυχάσει το Κίτο για τη χρήση των βάσεων που συμφωνήθηκε με την Κολομβία.
"Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Κολομβία διεξάγει ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα εναντίον των συνδυαζόμενων δυνάμεων της εξέγερσης των FARC και των καλά οργανωμένων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά", σημείωσε.
"Αλλά ξεκάθαρα σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών στην περιοχή", πρόσθεσε η Κλίντον, ερωτηθείσα σχετικά με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες όσον αφορά τη χρήση επτά αμερικανικών βάσεων στο κολομβιάνικο έδαφος η οποία συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο του 2009.
"Και ασφαλώς είμαστε δεσμευμένοι στο να μοιραζόμαστε πληροφόρηση και να εργαζόμαστε με αμοιβαία επωφελή τρόπο με τους γείτονες της Κολομβίας ώστε να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα".
Η συμφωνία είχε προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις από πολλές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, που εκτίμησαν ότι θίγεται η κυριαρχία όχι μόνο της Κολομβίας αλλά και της περιοχής--όπου οι ΗΠΑ ιστορικά εισέβαλαν και κατείχαν χώρες, ειδικά στην Καραϊβική.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ουάσινγκτον ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Κολομβία για να ενισχύσει τον διπλό πόλεμο ενάντια στους αντάρτες και στην διακίνηση ναρκωτικών. Διατηρεί περίπου 200 στρατιώτες και 220 συμβασιούχους του Πενταγώνου στην Κολομβία, και αριθμοί τους "ελάχιστα" αυξήθηκαν μετά τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας, κατά την Ουάσινγκτον.
"Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσουμε περισσότερες ευκαιρίες μαζί με όλους τους φίλους μας στην περιοχή διότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η απειλή που θέτουν οι συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά και η συνεχιζόμενη δράση των FARC δε θα βλάψει κανέναν", δήλωσε η Κλίντον. "Η συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κολομβίας έχει αποκλειστικά στόχο να βοηθήσει την Κολομβία στις συνεχιζόμενες προσπάθειές της εναντίον των εσωτερικών απειλών που αντιμετωπίζει".
Η Χίλαρι Κλίντον είπε στον Κορέα ότι οι ΗΠΑ "ενδιαφέρονται για ένα διάλογο για το πώς οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση, διαφάνεια και κοινή δράση" για την αντιμετώπιση "των κοινών απειλών".
Ακόμα, η Κλίντον υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον δεν αντιμετωπίζει την άνοδο αριστερών ηγετών στη Λατινική Αμερική ως αιτία "συναγερμού". "Βλέπουμε ένα δυναμικό και ζωηρό ημισφαίριο, βλέπουμε ηγέτες στη Λατινική Αμερική που προσπαθούν, ορισμένες φορές αντιμετωπίζοντας μεγάλα εμπόδια, να αποκαταστήσουν αδικίες του παρελθόντος". Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να προωθήσει οικονομικές "ευκαιρίες" και να συμβάλλει στην εξεύρεση τρόπων να αντιμετωπιστούν "οι ανισότητες" στην περιοχή.
"Σε πολλές χώρες, συχνά και στην δική μου, είναι γεγονός ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν όσα οφείλουν", σημείωσε η Κλίντον, προσθέτοντας ότι το επίπεδο φοροαποφυγής είναι απαράδεκτα υψηλό. Πρόσθεσε όμως πως δεν πρόκειται για ένα "παίγνιο μηδενικού αθροίσματος".
Share on Facebook