Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

"Βοήθεια, θέλω ν' αυτοκτονήσω"



Την αυτοκτονία έξι συνανθρώπων μας απέτρεψε την τελευταία στιγμή η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σοκ προκαλούν τα στοιχεία των ψυχολόγων για τη διάσταση του φαινομένου στη χώρα μας! Σύμφωνα με έρευνες, καταγράφονται περίπου δύο αυτοκτονίες καθημερινά στην Ελλάδα...

Σανίδα σωτηρίας σε τέσσερις άντρες και δύο γυναίκες, οι οποίοι, είτε συνομιλώντας με άλλους χρήστες του Διαδικτύου ...
σε εικονικά δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) είτε αναγράφοντας την πρόθεσή τους σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να αυτοκτονήσουν, πρόσφεραν το τελευταίο εξάμηνο οι ειδικοί ψυχολόγοι της αστυνομίας. Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν τους έξι παρ’ ολίγον αυτόχειρες από τα ηλεκτρονικά τους ίχνη. Οπως έγινε γνωστό, οι έξι ενήλικοι είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, ηλικίας περίπου 30 ετών και ορισμένοι εξ αυτών παντρεμένοι με παιδιά. Οι γυναίκες επικαλούνταν λόγους ερωτικής απογοήτευσης, ενώ οι άντρες ήταν άνεργοι ή αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι περίπτωση των έξι συνανθρώπων μας που επιχείρησαν ή έστω σκέφτηκαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους λόγω οικονομικών ή άλλων προβλημάτων δεν είναι η μοναδική. Οπως τόνισε στην «Espresso» ο κλινικός ψυχολόγος και μέλος του επιστημονικού προσωπικού της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα» (λειτουργεί το πρόγραμμα της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας) Αρης Βιόλατζης, ο αριθμός των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γίνεται αναφορά της αυτοκτονίας.

«Καθημερινά δεχόμαστε πάνω-κάτω δέκα τηλεφωνήματα από ανθρώπους που εκδηλώνουν την επιθυμία να αυτοκτονήσουν. Υπάρχουν όμως και μέρες που τα τηλεφωνήματα ξεπερνούν τα δεκαπέντε με είκοσι. Η οικονομική κρίση είναι ένας παράγοντας επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας, που οδηγεί σε αγχώδεις διαταραχές, καταθλιπτικά συναισθήματα, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν τον άνθρωπο στο να αναπτύξει αυτοκτονικό ιδεασμό» επισήμανε ο κ. Βιόλατζης συμπληρώνοντας για τους λόγους για τους οποίους κάποιος επιλέγει να «μοιραστεί» την επιθυμία του αυτοκτονήσει με άλλους συνανθρώπους του, επίσης χρήστες του Ιντερνετ: «Η κίνηση αυτή έχει το νόημα του σημειώματος που αφήνουν οι αυτόχειρες, κυρίως όμως είναι μια κραυγή βοήθειας προς όλους!»

Σύμφωνα επίσης με τον ψυχίατρο-ψυχολόγο και πρόεδρο της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού (ΕΨΨΕΠ) Γιάννη Κούρο, καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι διακατέχονται από τον φόβο που προκαλούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: «Οι περισσότεροι από αυτούς παρουσιάζουν ακραία μορφή εσωστρέφειας, δεν έχουν παρέες και φίλους για να κουβεντιάσουν τα προβλήματά τους. Επιπλέον πιο έντονα βιώνουν την κατάσταση οι ευαίσθητοι ή οι “πρωτάρηδες” στις αναποδιές της ζωής» πρόσθεσε ο κ. Κούρος.

Οπως είπε στην «Espresso» η κλινική ψυχολόγος Χαρά Νομικού, οι άντρες που σκέφτονται την αυτοκτονία ως λύση είναι περισσότεροι σε σχέση με τις γυναίκες, οι οποίες έρχονται δεύτερες. Στη θλιβερή τρίτη θέση βρίσκονται οι ηλικιωμένοι. «Ο άντρας έχει συνδεθεί με το αρχετυπικό πρότυπο εκείνου που θα φέρει αυτά που χρειάζεται η οικογένεια για να επιβιώσει με αξιοπρέπεια μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Οταν δεν μπορεί πια να το κάνει, του δημιουργείται η λανθασμένη εντύπωση ότι οι άλλοι αδιαφορούν γι’ αυτόν ή τους είναι βάρος» επισήμανε, τέλος, ο κ. Βιόλατζης προσθέτοντας ότι οι άντρες είναι πιο αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα στη ζωή τους και συνήθως χρησιμοποιούν πιο θανατηφόρα μέσα για να το επιτύχουν.







Share on Facebook