Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Φάρμακο ελπίδα κατά του μελανώματος"


"Την πρώτη νίκη τους κατά του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος, πέτυχαν ερευνητές. Ενα πειραματικό φάρμακο, το ipilimumab, βελτίωσε σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης σε μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ανθρώπων που έπασχαν από τη νόσο σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Εωςτώρα «δεν είχαμε καμιά θεραπεία που να προσφέρει παρατεταμένη επιβίωση» σε ανθρώπους με προχωρημένο μελάνωμα, δήλωσε η Λιν Σάτστερ του Αντικαρκινικού Κέντρου Εϊμπραμσον στο Πανεπιστήμιο της...

Πενσιλβάνιας, ειδικός στον καρκίνο του δέρματος, η οποία δεν είχε κάποιο ρόλο στη μελέτη, ούτε έχει σχέσεις με την εταιρεία που παρασκευάζει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν το Σάββατο στο
ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο.
Το ipilimumab λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά όγκους. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) δεσμεύθηκε να το εξετάσει γρήγορα και γιατροί λένε πως το φάρμακο μπορεί να είναι διαθέσιμο ώς το τέλος του 2010. «Θα δημιουργηθούν μεγάλες ελπίδες στους ανθρώπους και θα θελήσουν το φάρμακο αυτό, το οποίο δεν βρίσκεται ακόμη στο ράφι του γιατρού τους», αν και μερικοί ενδέχεται να μπορέσουν να το προμηθευτούν μέσω ειδικών προγραμμάτων απ΄ ευθείας από τον κατασκευαστή του, τη φαρμακοβιομηχανία ΒristolΜyers Squibb, δήλωσε η Σάτστερ.

Το μελάνωμα είναι η σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Πέρυσι στις ΗΠΑ υπήρξαν περίπου 68.720 νέα κρούσματα και 8.650 θάνατοι από τη νόσο. Σε όλον τον κόσμο, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. «Τα κρούσματα μελανώματος αυξάνονται ταχύτερα απ΄ ό,τι τα κρούσματα οποιουδήποτε άλλου καρκίνου», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο δρ Στίβεν Χοντάι του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντέινα- Φάρμπερ στη Βοστώνη. «Οταν εξαπλώνεται σε ζωτικά όργανα, ο καρκίνος αυτός είναι σχεδόν πάντα θανάσιμος».

Δύο χρόνια μετά

Στη μελέτη συμμετείχαν 676 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο με προχωρημένο μελάνωμα που δεν επιδεχόταν επέμβαση και είχαν δοκιμάσει άλλες θεραπείες. Τους χορηγήθηκε μία από τρεις θεραπείες: μόνο ipilimumab, ipilimumab μαζί με μια άλλη θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού ή μόνο μια άλλη θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Επειτα από δύο χρόνια, 24% αυτών που είχαν πάρει το φάρμακο μόνο ή σε συνδυασμό με τη θεραπεία, ήταν ζωντανοί, έναντι του 14% αυτών στους οποίους είχε χορηγηθεί μόνον η άλλη θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.
Ο μέσος όρος επιβίωσης ήταν 10 μήνες με το ipilimumab έναντι περίπου 6 μηνών γι΄ αυτούς στους οποίους δεν χορηγήθηκε το εν λόγω φάρμακο. Αυτό σημαίνει πως η θεραπεία με το ipilimumab αυξάνει κατά 67% τα ποσοστά επιβίωσης, ανακοίνωσε ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, ο Στίβεν Ο΄ Ντέι του Αngeles Clinic and Research Ιnstitute στο Λος Αντζελες.

Η επιτυχία του ipilimumab προοιωνίζεται μια νέα εποχή αντικαρκινικών φαρμάκων «ανοσοθεραπείας», δηλαδή φαρμάκων που επιστρατεύουν τη βοήθεια του ανοσοποιητικού συστήματος για να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Το ipilimumab (αποκαλείται και «ipi») είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, μια κατασκευασμένη εκδοχή μιας ανθρώπινης πρωτεΐνης που επιτίθεται στο CΤLΑ-4, ένα μόριο το οποίο λειτουργεί ως τροχοπέδη στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Εξουδετερώνοντας το φρένο αυτό, το φάρμακο απελευθερώνει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναζητήσει και να καταστρέψει όγκους. «Αυτό είναι μόνον η αρχή», τόνισε ο δρ Στίβεν Χοντάι, εκ των επικεφαλής της μελέτης. «Αλλάζουμε την αντίληψη για το πώς μπορούμε να χειραγωγούμε το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμά τον καρκίνο στους ανθρώπους».
tanea.gr"

Share on Facebook