Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ουγγαρία: «Δεν πτωχεύουμε», αλλά οι αγορές δεν ακούν


Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανασκεύασε το Σαββατοκύριακο δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με αυτά της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χώρα δεν πτωχεύει, αλλά οι αγορές σήμερα την αγνοούν. Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης σημειώνουν κάθετη...



πτώση μέχρι και 6% και το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στην αγορά των ομολόγων (οι τιμές υποχωρούν).

Την ίδια ώρα σημαντική άνοδο καταγράφουν τα CDS όλων των καταχρεωμένων χωρών.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας, Γκέργκι Ματόλτσι υπογράμμισε:"Είναι κραυγαλέο ότι η Ουγγαρία δεν είναι Ελλάδα".

Ακόμη, τόνισε ότι η Ουγγαρία θα εμμείνει στο στόχο του 3,8% του ΑΕΠ, όπως συμφώνησε με τους διεθνείς πιστωτές για τη φετινή χρονιά ενώ πρόσθεσε, ότι θα μειώσει τις δαπάνες για την επίτευξη του στόχου

Σύμφωνα με τον Ματόλτσι μέχρι το τέλος Μαΐου, το έλλειμμα είχε φτάσει στο 87% του στόχου για ολόκληρο το χρόνο. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα το κρατήσει υπό έλεγχο.

"Θα επιμείνουμε στο επίπεδο του 3,8% του ελλείμματος του προϋπολογισμού για αυτό το χρόνο. Συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ και την ΕΕ και επίσης από την ουγγρική κυβέρνηση επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Θα επιμείνουμε σε αυτό το ποσοστό" είπε.

Και συνέχισε: "Από τη μία είναι ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζονται μέτρα λιτότητας, από την άλλη δεν υπάρχει η επιλογή του πακέτου μέτρων δημοσιονομικής ενίσχυσης, άρα θα υπάρξει ένα σχέδιο δράσης από την πλευρά της νέας κυβέρνησης, θα μειώσουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Από την άλλη, θα ενισχύσουμε το εισόδημα".

ENET

Share on Facebook