Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η στατιστική λέει Ολλανδία


Οι στατιστικολόγοι μίλησαν και έδωσαν 12% πιθανότητες -τις περισσότερες στην Ολλανδία για κατάκτηση του μουντιάλ. Ακολουθούν Ισπανία, Βραζιλία. Σε μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολογίας και Τεχνολογίας, ο αθλητικός στατιστικολόγος Ίαν ΜακΧέιλ του....

πανεπιστημίου του Σάλφορντ, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", ανέλυσε με μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα 9.000 διεθνή παιγνίδια της τελευταίας οκταετίας, με βάση στοιχεία της FIFA. Κατέληξε στην εκτίμηση ότι η Ολλανδία έχει τις περισσότερες πιθανότητες (12%) να πάρει το τρόπαιο στη Ν.Αφρική, ακολουθούμενη οριακά σε πιθανότητες από την Ισπανία και τη Βραζιλία (η Αγγλία θα φθάσει στα ημιτελικά, αλλά θα χάσει από την Γαλλία!).

Από την άλλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αστροφυσικού Τζέραλντ Σκίνερ του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ερευνητή του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA, η πιθανότητα να νικήσει τελικά η καλύτερη ομάδα στη Νότια Αφρική είναι μόνο γύρω στο 28%, με βάση υπολογισμούς που στηρίζονται στο προηγούμενο Μουντιάλ.

Χρησιμοποιώντας στατιστικές τεχνικές οικείες στους αστρονόμους και μελετώντας τα δεδομένα από το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό εφαρμοσμένης στατιστικής "Journal of Applied Statistics", ο Σκίνερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια διοργάνωση περικλείει μια μεγάλη δόση τύχης, όσον αφορά τον τελικό νικητή. Όπως αναφέρει, ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι στο ποδόσφαιρο τα σκορ είναι μικρά, άρα μικρή είναι και η διαφορά των τερμάτων με τα οποία αναδεικνύεται ο νικητής, γεγονός που επιτρέπει στον παράγοντα τύχη να υπεισέλθει στην όλη διαδικασία.

http://www.pamemundial.gr/index.php?module=news&id=2208

Share on Facebook