Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

"Μάθημα με… ασφαλιστικά μέτρα!!!"


"Μέσα σε ένταση, πρωτόγνωρη για τα σχολικά δεδομένα έκλεισε η χρονιά στο 2ο λύκειο Ιωαννίνων. Δυστυχώς, μια σειρά από αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη διεύθυνση του σχολείου και τους μαθητές, δεν λύθηκαν μέσα στα πλαίσια της «ενδοσχολικής αλληλεπίδρασης» και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης.Μάλιστα, ένας μαθητής του σχολείου έδωσε εξετάσεις αφού πρώτα η οικογένειά του κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της διεύθυνσης, για τις...


απουσίες που καταλογίστηκαν στον μαθητή. Φυσικά, μόνο και μόνο το γεγονός ότι ακολουθήθηκαν νομικές πρακτικές πρωτόγνωρες για τη σχολική κοινότητα, καθιστά το γεγονός πολύ σημαντικό και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.Ο μαθητής, όπως και άλλοι συμμαθητές του έμειναν από απουσίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση επικυρώθηκε από το σύλλογο καθηγητών, οπότε είναι νόμιμη καθώς έχουν προβλεφτεί όλες οι διοικητικές διαδικασίες. Ωστόσο, μαθητές και γονείς καταγγέλλουν το διευθυντή του σχολείου για υπερβολική αυστηρότητα και μηδενική ανοχή απέναντι στους μαθητές και για επιβολή σωρείας αποβολών, μερικές από τις οποίες είναι και οι «κρίσιμες» απουσίες για να χαθεί η χρονιά για τους μαθητές. Η Περιφερειακή Διεύθυνση εκπαίδευσης γνωρίζει το θέμα, αλλά δεν επεμβαίνει γιατί θεωρεί ότι υπάγεται στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας. Ωστόσο, το θέμα είναι προφανώς εκπαιδευτικό και χρειάζεται παρέμβαση, όχι τόσο στο διοικητικό του κομμάτι, αλλά στο πώς και γιατί φτάνει ένα σχολείο να ορίζει τη λειτουργία του μέσα από δικαστικές διαμάχες.Και σα να μη φτάνουν αυτά, η υπόθεση δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ καθότι τα ασφαλιστικά μέτρα είναι προσωρινά και υπάρχει πάντα η πιθανότητα, αν αρθούν και χαθεί η υπόθεση, να ακυρωθεί η συμμετοχή του μαθητή στις εξετάσεις και να χάσει χρονιά… αναδρομικά.

Μεγάλο και λαϊκό σχολείο
Είναι «λαϊκό» ό,τι και αν σημαίνει πλέον ο όρος, σχολείο, με πολλούς μαθητές αλβανικής καταγωγής. Υπάρχουν ακόμη αρκετοί μαθητές που δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη σχολική διαδικασία ή που χάνουν αδιαμαρτύρητα την τάξη από απουσίες. Οι συνολικές επιδόσεις του σχολείου δεν είναι υψηλές, γεγονός που προσθέτει ταξικά χαρακτηριστικά στο μαθητικό πληθυσμό του. Όσο για τη διεύθυνσή του, έχει απασχολήσει ξανά στο παρελθόν την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, για τη συμπεριφορά που επέδειξε ο διευθυντής σε καινούργιο εκπαιδευτικό που πήγε να διδάξει στο σχολείο, ενώ τεταμένες είναι και οι σχέσεις με άλλους εκπαιδευτικούς.Πέραν αυτών, έχουν σημειωθεί και άλλα περιστατικά και αντεγκλήσεις στο συγκεκριμένο σχολείο που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Δυστυχώς, δεν είναι τα μόνα την τελευταία τριετία στο εκπαιδευτικό σκηνικό της πόλης. Ήδη, η δίκη των καταληψιών μαθητών του 4ου λυκείου έχει αναβληθεί δύο φορές και πάει για τρίτη εκδίκαση τον Σεπτέμβριο. Νωρίτερα φέτος, αντίστοιχο περιστατικό έντασης σημειώθηκε και στο 3ο λύκειο με αρκετά διαφορετικούς όρους, όταν η διεύθυνση έκοψε την… εκδρομή στο CERN λόγω κινητοποιήσεων των μαθητών.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ"
Share on Facebook