Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

"Αναζητείται υποψήφιος για την ενιαία παράταξη στο δήμο Ιωαννιτών"


"«Ζητείται γαμπρός» ήταν ο τίτλος μια από τις πολλές καλές παλιές ελληνικές ταινίες. Ζητείται ή αναζητείτε υποψήφιος δήμαρχος με τη δημοκρατική παράταξη θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μικρής αγγελίας. Γιατί όλα δείχνουν ότι η λεγόμενη μεγάλη δημοκρατική παράταξη έχει ξεμείνει από υποψηφίους. Και γιατί, αν δεν αλλάξουν δραματικά τα πράγματα, ο τίτλος που σήμερα ταιριάζει γάντι για το θέμα αυτό είναι: «Και στο βάθος... Φίλιος».Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να προσπαθήσουμε να τα προσεγγίσουμε όσο πιο ρεαλιστικά και αντικειμενικά μπορούμε.Το ένα ζητούμενο για τον δήμο Ιωαννιτών ήταν η συνένωση των...

δημοκρατικών - προοδευτικών δυνάμεων. Μια προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τις δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και η οποία είχε θετική κατάληξη.Για πρώτη φορά μετά το 1990 οι λεγόμενες προοδευτικές παρατάξεις τα βρήκαν και για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια θα συμμετείχαν ενιαία στις δημοτικές εκλογές προκειμένου να διεκδικήσουν το δήμο Ιωαννιτών.Η συνεργασία αυτή επεκτάθηκε και μετά την συνένωση των όμορων δήμων Περάματος, Ανατολής, Παμβώτιδας, Μπιζανίου και της κοινότητας Νήσου. Μάλιστα στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας που είχαν τα αυτοδιοικητικά στελέχη του χώρου η διάθεση για συγκρότηση ενιαίας παράταξης επικυρώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.Εκείνο που απομένει, πέρα από τη σύνταξη προγραμματικών θέσεων είναι το πλέον σοβαρό εμπόδιο.Η αναζήτηση ενός κοινά αποδεκτού προσώπου, με προοπτικές νίκης φυσικά, το οποίο θα οριζόταν επικεφαλής της παράταξης.Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα.
Το πρόσωπα που συγκέντρωναν και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά, κοινή αποδοχή και προοπτική νίκης ήταν συγκεκριμένα.Ο Χαράλαμπος Μπάτσης, ο Φίλιππας Φίλιος, Ο Ντίνος Σιάκαρης και ο Μωυσής Ελισάφ.Σε ότι αφορά τον Φίλιππα Φίλιο διευκρίνισε από την αρχή ότι παραμένει στην παράταξη μόνο ως εγγυητής της ενότητας. Κάτι στο οποίο επιμένει μέχρι σήμερα και ως πολιτική τακτική είναι άριστη θα έλεγε κανείς.Από την άλλη ο Χαράλαμπος Μπάτσης φαίνεται να είναι περισσότερο αρνητικός σε μια πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου, πολύ δε περισσότερο μετά την συνένωση του δήμου σύμφωνα με τον «Καλλικράτη».Κύκλοι που ξέρουν τις σκέψεις του κ. Μπάτση, μια και συζητούν συχνά μαζί του, μεταφέρουν τις έντονες επιφυλάξεις του διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν θα ήταν ίσως ο ικανότερος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που δημιουργεί ένας υπερχρεωμένος δήμος, ένας διευρυμένος δήμος. Ένας δήμος ο οποίος ουσιαστικά πρέπει να στηθεί από την αρχή.Σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι εφόσον κληθεί θα βοηθήσει από την πλευρά του από τη θέση του απλού δημοτικού συμβούλου, εφόσον βέβαια υπάρξει ενιαία παράταξη και κοινά αποδεκτό πρόσωπο που θα ηγείται.Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο χρόνο πιέζει και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν έγκαιρα. Που σημαίνει ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν και να σταματήσει αυτή η ατέρμονη φιλολογία η οποία ξοδεύει χρόνο και μάλλον δείχνει ότι δεν οδηγεί σε λύση.

Η περίπτωση του Μωυσή
Σε σχέση τώρα με την περίπτωση του Μωυσή Ελισάφ. Αρκετοί είναι αυτοί που την θεωρούν ως την πλέον κατάλληλη. Την πλέον ενδεικτική μια και ο κ. Ελισάφ έχει καταξιωθεί στην τοπική κοινωνία και ως επιστήμονας και ως άνθρωπος, έχει αποκτήσει γνώση για τα δημοτικά πράγματα της πόλης. Παράλληλα είναι «χορτασμένος» από κάθε άποψη για να μπορέσει έτσι απερίσπαστος να ασχοληθεί με το δήμο και τη διοίκησή του.Κάποιοι άλλοι όμως λένε ότι έχει ένα αντικειμενικό μειονέκτημα. Προέρχεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης. Αυτό το γεγονός περιλαμβάνει, είναι αλήθεια, έναν ρατσισμό, με τον οποίο όσο και να είναι κανείς αντίθετος δεν μπορεί να τον αγνοήσει.Βέβαια οι περισσότεροι από αυτούς αφήνουν πίσω το ρατσισμό τους όταν είναι να ζητήσουν την βοήθειά του.Ο ίδιος, ταπεινός βέβαια, αναγνωρίζει την ύπαρξη αυτών των αντιθέσεων και περιορίζεται να λέει ότι «δεν θέλει να πάρει στο λαιμό του την παράταξη μια και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατηγορηθεί για οποιοδήποτε θέμα, δίκαια ή άδικα». Έτσι περιορίζεται στο να την βοηθήσει από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.Τέλος ο Ντίνος Σιάκαρης θα μπορούσε να είναι μια λύση αλλά ο ίδιος δήλωσε ότι αντιτίθεται με τον «Καλλικράτη» για τον οποίο συμφωνεί μόνο ως προς τις αιρετές περιφέρειες και ως εκ τούτου έθεσε εαυτόν εκτός.

Οι άλλες υποψηφιότητες
Βεβαίως και θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες. Για παράδειγμα ό δήμαρχος Περάματος Μιχάλης Κασσής, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται, όπως ενδιαφέρεται και ο δήμαρχος Παμβώτιδας, Ευάγγελος Πήχας. Και οι δύο πάντως γνωρίζουν ότι η υποψηφιότητά τους δεν είναι εύκολο να αποκτήσει το χαρακτηριστικό «με προοπτική νίκης» γιατί καλώς η κακώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι αποδεκτή στην πόλη. Ρεαλιστικά προσεγγίζοντας το θέμα, αυτό έχει κάποια βάση. Εδώ λοιπόν δεν παίζει ρόλο τόσο το «ικανός» όσο το «αποδεκτός».Οι περισσότεροι από την ενιαία παράταξη εκτιμούν ότι ο Αλέκος Φαρμάκης θα συνεχίσει την τακτική, αρχικά, του υποψήφιου δημάρχου την οποία θα ανακαλέσει την κατάλληλη για τον ίδιο στιγμή.Απομένει το όνομα του Θωμά Μπέγκα την υποψηφιότητα του οποίου θα ήθελαν, για να μην πούμε ότι την προωθούν, κάποια κομματικά στελέχη. Δεν θα είναι έκπληξη δε αν ο κ. Μπέγκας αποτελέσει την πρόταση ή μια από τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.Τα εν ενεργεία όμως αυτοδιοικητικά στελέχη του χώρου του επισυνάπτουν αδικαιολόγητη απουσία από τα δημοτικά, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στις εκλογές του 1996.

Και στο βάθος... Φίλιος
Όσο και αν κάποιοι μέσα από την ενιαία παράταξη πάλεψαν για να θέσουν τους Μελανίδη και Φίλιο εκτός διεκδίκησης υποψηφιότητας για λόγους που έχουν να κάνουν με την διαχωριστική γραμμή από το παρελθόν, σήμερα «φοβούνται» ότι δεν αποκλείεται τελικά να οδηγηθούν στην επιλογή Φίλιου.Και αν συμβεί αυτό αυτή τη φορά θα γίνει όχι με δική του πρωτοβουλία. Θα του το ζητήσουν, αν θέλουν να κερδίσουν το δήμο.Στο πρόσωπό του αναγνωρίζουν ικανότητα, γνώση, καταλληλότητα. Ο ίδιος πρώτος και έγκαιρα διευκρίνισε ότι δεν θέλει να είναι επικεφαλής μηδενίζοντας έτσι τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν στις προηγούμενες αναμετρήσεις από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.Έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα μέσα από μια ρεαλιστική προσέγγιση.Βέβαια εφόσον το ΠΑΣΟΚ θεωρήσει ότι η δήμος Ιωαννιτών είναι κομβικός τότε δεν αποκλείεται να επιλέξει κορυφαίο πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου το οποίο δεν είναι άλλο από τον Μιχάλη Παντούλα. Σενάριο όχι και τόσο ρεαλιστικό.Επειδή όμως στη δημοκρατία και στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα είναι βέβαιο ότι λύση θα βρεθεί. Το ζητούμενο είναι ποια λύση θα βρεθεί;


ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"

Share on Facebook