Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Ιράν: "απαγχονίστηκε" ηγετικό στέλεχος σουνιτικής ένοπλης παράταξης.


Ο Αμπντουλμαλέκ Ριγκί, επικεφαλής του αντάρτικου σουνιτικού κινήματος Τζουνταλάχ του Ιράν, ο οποίος κατηγορείτο για πολυάριθμες επιθέσεις στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν, απαγχονίστηκε το πρωί σήμερα Κυριακή, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA στην Τεχεράνη...

"Μετά από απόφαση του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης, ο Αμπντουλμαλέκ Ριγκί απαγχονίστηκε το πρωί της Κυριακής", ανέφερε το πρακτορείο.

Η διαδικασία έγινε κεκλεισμένων των θυρών· δεν δόθηκε καμιά πληροφορία για την εξέλιξή της. Οι αρχές του Ιράν είχαν εξ άλλου αποφασίσει να δικάσουν τον Ριγκό στην Τεχεράνη και όχι στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν.

"Ο επικεφαλής της ένοπλης αντεπαναστικής ομάδας [που δρούσε] στα ανατολικά της χώρας (. . .) ήταν υπεύθυνος για ένοπλες επιθέσεις εναντίον του στρατού και των υπηρεσιών επιβολής της τάξης όσο και απλών πολιτών, για φόνους", σύμφωνα με ανακοινωθέν της εισαγγελίας στην Τεχεράνη.

"Καταδικάστηκε σε θάνατο από επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης στο οποίο προέδρευε ο δικαστής Τοχίντι, αφότου κρίθηκε ότι ήταν 'μοχαρέμπ' [εχθρός του θεού]", ανέφερε το ανακοινωθέν.

Κατά την εισαγγελία "η τρομοκρατική οργάνωση Τζουνταλάχ ["Στρατός του Θεού"], υπό την διοίκηση από το 2003 του Αμπντουλμαλέκ Ριγκί, ευθύνεται για 35 απαγωγές Ιρανών και ξένων [. . .] τις δολοφονίες 154 μελών των υπηρεσιών της τάξης και απλών πολιτών και τους τραυματισμούς 320 ατόμων".

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ και το Πακιστάν ότι στηρίζουν την Τζουνταλάχ.

Ο αδελφος του ηγέτη της Τζουνταλάχ, Αμπντουλχαμίντ Ριγκί, είχε εκτελεστεί την 24η Μαΐου του 2009.

Share on Facebook