Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Ο Γ. Πεταλωτής για την κατάσταση στα Νοσοκομεία


"Πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας περί εκβιασμού από τους προμηθευτές και ανέφερε ότι είναι...

γνωστές οι τεράστιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τεράστιο χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, αποχρέωσε τα 1,2 δισ. και κατόπιν ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 15%.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε “λογική” και θεμιτή” αυτή την έκπτωση, εάν συνυπολογιστεί και το ότι τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία “μέχρι να φτάσουμε να πούμε ότι γινόταν ένα τεράστιο πάρτι στα νοσοκομεία και τη δημόσια περίθαλψη”.

“Βλέπουμε κάποιους προμηθευτές να αντιδρούν”, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και είπε ότι “καθένας έχει τα συμφέροντά του”, όμως η κυβέρνηση βλέπει το δημόσιο συμφέρον και δεν σταματά τη συζήτηση με τους προμηθευτές.

Ανέφερε δε ότι σήμερα το απόγευμα υπάρχει συνάντηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με τους προμηθευτές προκειμένου να βρεθεί μια λύση ώστε να συνεχιστεί η ομαλή ροή των υλικών που προμηθεύονται τα νοσοκομεία.

“Γνωρίζουμε τι συμβαίνει με τις προμήθειες και ελπίζουμε ότι θα λήξει αυτή η διαδικασία της μη παροχής υλικών προς τα νοσοκομεία”, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ για κατάρρευση των νοσοκομείων, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η ΝΔ κληροδότησε τη σημερινή κυβέρνηση με το τεράστιο χρέος και πρόσθεσε ότι “θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή στο να μέμφεται την κυβέρνηση και να μιλάει για διαχείριση των νοσοκομείων".

Ακόμη, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει εξαιρεθεί από την αναστολή των προσλήψεων και τόνισε ότι “δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό”.

Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν ζητήσει η τρόικα περικοπές στα νοσοκομεία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι “περικοπές που να έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να δεχτούμε”.

"Το θέμα δεν είναι να περικόψουμε δαπάνες, αλλά να σταματήσουμε το πάρτι που γινόταν και το κάνουμε", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν στοιχεία που φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει εξοικονόμηση και με καλύτερο αποτέλεσμα στην παροχή των υπηρεσιών και ότι "άρα δεν πιστεύουμε ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα από κανέναν”.

“Ήδη η κυβέρνηση και η υπουργός Υγείας ασχολούνται με την καταβολή υπερωριών, οι οποίες έρχονται από πολλά χρόνια πριν και είναι αντιληπτό ότι ειδικά στις σημερινές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με τον δέοντα τρόπο, αλλά φυσικά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας", πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ακόμη ο κ. Πεταλωτής ότι “πάντως αναγνωρίζουμε ότι οι εφημερίες αυτές θα πρέπει να πληρωθούν και ήδη άρχισαν να καταβάλλονται”.Share on Facebook