Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Το αυτοκίνητο βλάπτει σοβαρά την καρδιά"


"Η μόλυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου είναι λίγο-πολύ σε όλους μας γνωστή. Τα αυτοκίνητα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα οξείδια του αζώτου, τα οποία καταστρέφουν το όζον, διάφορες καρκινογόνες πτητικές ουσίες και μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (C02), του κυριοτέρου από τα αέρια που ευθύνονται για...


το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα φέρνει στο φως στοιχεία που συνδέει τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων με καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο με έδρα το Πανεπιστήμιο της
Καλιφόρνια στο Berkeley, συνέδεσε την έκθεση σε καυσαέριο με τη στένωση των αρτηριών, μεγαλώνοντας έτσι τη λίστα των προβλημάτων που προκαλούν οι τετράτροχοι "φίλοι" μας.

Οι ερευνητές έκαναν μετρήσεις με υπέρηχους κάθε έξι μήνες για περίπου τρία χρόνια σε 1.483 ανθρώπους που ζούσαν κοντά σε αυτοκινητόδρομους στο Los Angeles - μια από τις περιοχές με τη χειρότερη ποιότητα αέρα σε ολόκληρη τη χώρα - συσχετίζοντας κάθε φορά τα στοιχεία με τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή κατοικίας τους. Όπως διαπιστώθηκε, το πάχος αρτηριακού τοιχώματος αυξήθηκε κατά 5,5μm το χρόνο στους κατοίκους που ζούσαν σε απόσταση εκατό μέτρων από αυτοκινητόδρομο, πάνω από δύο φορές πιο γρήγορα από το μέσο όρο, στοιχείο εξαιρετικά ανησυχητικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων των αρτηριών πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, καρδιακής προσβολής, καθώς και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η εν λόγω μελέτη αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συμβάλλει στην πρώιμη εμφάνιση της αθηρωμάτωσης, της καρδιαγγειακής νόσου που ευθύνεται για τους μισούς περίπου θανάτους στις δυτικές κοινωνίες.
blue-planet.gr"
Share on Facebook