"Άρωμα μαστίχας μύρισε το Παλατάκι Χαϊδαρίου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής με τη συνεργασία του Δήμου Χαϊδαρίου. Η εκδήλωση όπως γίνεται κατανοητό ήταν αφιερωμένη στη μαστίχα, ένα προϊόν το οποίο σε παγκόσμιο επίπεδο, παράγεται μόνο στο νησί της Χίου, στο Νότιο τμήμα του.
Όπως υπογράμμισε στην ομιλία του ο ιστορικός, υπεύθυνος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Μιχάλης Βαρλάς, η...
μαστίχα δημιούργησε πολιτισμό. Γιατί όλα όσα αναπτύχθηκαν γύρω από την καλλιέργεια, ανάπτυξη και επεξεργασία της χαρακτηρίζουν τη Νότιο Χίο, και κυρίως τα μαστιχοχώρια. Στόχος η άυλη κληρονομία να... καλύψει τον πολιτισμό στον οποίο δεν προτάσσονται, ως αντικείμενα.
Η μαστίχα καλλιεργείτο σταθερά στους αιώνες και αποτελούσε και αποτελεί την ταυτότητα του μαστιχοπαραγωγού. Μαστίχα ίσο Νότια Χίος με επίκεντρο το Πυργί, ένα χωριό με μεσαιωνικό σχήμα το οποίο έχει να επιδείξει εκτός των άλλων τους Αγίους Αποστόλους.
Λόγο της μαστίχας οι Τούρκοι είχαν δώσει προνόμια στα μαστιχοχώρια με τον περιορισμό να πληρώνουν τους φόρους σε μαστίχα.
Φωτογραφία από παλαιότερη εκδήλωση. Από αριστερά η αντινομάρχης Λίτσα Λύκου, η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, Μαρία Μπρη Παπαμακάριου , η γραμματέας του Συλλόγου Ειρήνη Λυμπουσάκη-Γεωργιάδη, και παιδιά από το Πυργί με παραδοσιακές στολές
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου είπε:
"Σήμερα θα σας ταξιδέψουμε στη Νότια Χίο, εκεί που καλλιεργείται, παράγεται και επεξεργάζεται τη μαστίχα, μοναδικό δώρο της φύσης. Εμείς οι Πυργούσοι το μυρίζαμε ακόμα και στον ύπνο μας, γιατί συνηθίζονταν να τοποθετείται για αποθήκευση κάτω από τα κρεβάτια".
Ακολούθως προβλήθηκε DVD, το οποίο αφορούσε το κέντημα του σχίνου (μαστιχόδεντρο) και τη συλλογή της ρητίνης της μαστίχας, με τίτλο "η μαστίχα της Δύσης και της Ανατολής".
Ο κ. Βαρλάς στην κύρια ομιλία που ανέπτυξε με θέμα, "η επίδραση της μαστίχας στον Πολιτισμό των Μαστιχοχωρίων" τόνισε ότι η χρήση και οι εφαρμογές της μαστίχας αποτελούν πλούτο, πολύ περισσότερο σήμερα που χρησιμοποιείται σε φάρμακα και καλλυντικά, αλλά και στην κουζίνα. Κύριος στόχος είναι να τεθεί η μαστίχα ως άυλη κληρονομία υπό την προστασία της UNESCO.
Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη μεγάλη δραστηριότητα των Πυργούσων στη ζωή του Δήμου, αφού αποτελούν μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα "Το δέντρο που πληγώνουμε" από τη διευθύντρια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου Αλεξάνδρας Σταματουλάκη, η οποία ήρθε στην Αθήνα για το σκοπό αυτό, μαζί με την υπεύθυνη περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, Μαρκέλλα Δημίδου.
Χορούς και τραγούδια της Χίου απέδωσε η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής, η οποία ξεσήκωσε τους τουλάχιστον 500 παριστάμενους, όταν χόρεψε τον Πυργούσικο, ο οποίος είναι από τους πλέον ζωντανούς Χιώτικους χορούς.
Τέλος, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του ΚΠΕ Χίου Σταύρος Σπυράκης παρουσίασε το θέατρο Σκιών "Ο Καραγκιόζης Μαστιχοκαλλιεργητής". Δείτε το σχετικό βίντεο στο τέλος της ανάρτησης.
Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση και κυρίως στην πρόεδρο του Συλλόγου Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου, που για μια ακόμη φορά παρουσίασε μια εκδήλωση διαφήμιση της Χίου.
Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής Αργύρης Κοκκινάκης, οι πρόεδροι των Συλλόγων, Νενητούσων Πολυξένη Θεοδωράκη, Δαφνούσων Βαγγέλης Μέλης, τα μέλοι των ΔΣ, Χαλκουσίων Μαίρη Σκευοφύλακα, Βουνούσων Γιώργος Λιώδης, ο πρόεδρος του Δρομοκαϊτείου Νίκος Τσικής, οι συγγραφείς Ισίδωρος Πρώιος και Δημήτρης Λαϊνάς. Διαβάστηκε χαιρετισμός του Νομάρχη Χίου Πολύδωρα Λαμπρινούδη.
Την Πέμπτη το βράδυ, σε εκδήλωση που οργανώνεται στο Θέατρο της Δώρας Στράτου για τον Πειραιά και τους πρώτους κατοίκους του, μεταξύ των οποίων ήταν και Χιώτες, ύστερα από εισήγηση της Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, το νησί της Χίου θα εκπροσωπήσει το χορευτικό του Συλλόγου των Πυργούσων."
http://odysseaschios.blogspot.com
Share on Facebook