Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Στη φτήνια οι απολύσεις και χωρίς δημοσιονομικό όφελος


Στο μισό θα πέσει η αποζημίωση απόλυσης με βάση τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, αν και υπάρχει απόκλιση με το υπουργείο Οικονομικών που εμφανίζεται να προωθεί πιο ήπια πρόταση. Παράλληλα, η...


κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία προώθησης όλων των αντεργατικών μέτρων μέσα στον μήνα, ακόμη και το... ημιτελές όσο και σκληρό Ασφαλιστικό.

Η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων απόλυσης προβλέπεται στο Μνημόνιο (σαν εξίσωση των αποζημιώσεων μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών-βλέπε σχετικούς πίνακες) και γίνεται χάριν των εργοδοτών. Οι φτηνές απολύσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των μηνιαίων ποσοστών μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της Διαιτησίας στον Οργανισμό Μεσολάβησης ετέθησαν στο Μηνομόνιο από τον ΣΕΒ και έγιναν αποδεκτά από την κυβέρνηση σαν... αντιπαροχή στη διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση στον ένα μήνα της περιόδου προειδοποίησης πριν από την απομάκρυνση του υπαλλήλου. Σήμερα ο χρόνος προειδοποίησης συμπίπτει με το ύψος της αποζημίωσης (ισάριθμα μηνιάτικα). Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα προειδοποίησης (π.χ. ένα χρόνο πριν σε περίπτωση απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη για τουλάχιστον 16 έτη), τότε η νόμιμη αποζημίωση απόλυσης πέφτει στο μισό (στους 6 μήνες στο παράδειγμά μας). Με την πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης στον ένα μήνα, η αποζημίωση πέφτει αυτομάτως στο ήμισυ. Η ρύθμιση αυτή όμως θίγει τους παλαιούς εργαζομένους, αν και φαίνεται ότι δεν επηρεάζει τα εφάπαξ (40%-50% της νόμιμης αποζημίωσης).

ΕΝΕΤ

Share on Facebook