Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Το Μουντιάλ σε… οχυρό!



Ξαφνικά χθες η ελληνική αποστολή στη Νότια Αφρική, ένιωσε πιο καλά από προηγούμενες μέρες την αίσθηση της… κατάστασης πολιορκίας κάτω από την οποία γίνεται το Μουντιάλ του 2.010...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟ





Βέβαια, το ύποπτο… ψυγείο δεν αποδείχτηκε τελικά «ένοχο» και το τρομοκρατικό αντικείμενο που προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών ήταν αθώα παγάκια!

Όπως και να έχει, το θέμα της ασφάλειας στο Μουντιάλ της Ν.Αφρικής ήταν και είναι το Νο1 θέμα στην ατζέντα των αξιωματούχων της FIFA στις επαφές τους με την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως το Γιοχάνεσμπουργκ είναι η πόλη με τον μεγαλύτερο δείκτη εγκληματικότητας παγκοσμίως. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνση της αφρικανικής χώρας έχει εκπονήσει ένα τεράστιο σχέδιο αντιμετώπισης όχι μόνο των εγκλημάτων αλλά και της πιθανότητας μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Σε στεριά, θάλασσα και αέρα!

H κυβέρνηση της Ν.Αφρικής βρίσκεται σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες (Ναμίμπια, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη και Σουαζιλάνδη), όπου πεζοπόρα τμήματα ελέγχουν επί 24ωρου βάσεως τα σύνορα.

Παράλληλα, οι δορυφόροι είναι στραμμένοι στις αντίστοιχες περιοχές ώστε να ενημερώνονται συνεχώς και τα αρχηγεία που έχουν την ευθύνη της άμεσης ενεργοποίησης των μηχανισμών ασφαλείας.

Από θαλάσσης, στα λιμάνια Πόρτ Ελίζαμπεθ, Ντέρμπαν και Κέιπ Τάουν περιπολούν φρεγάτες, ενώ με πλωτά μέσα του λιμενικού- επανδρωμένα με αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων- συνοδεύονται όλα τα πλοία από τα 12 ναυτικά μίλια και μέχρι να καταπλεύσουν με ασφάλεια στα λιμάνια.

Στρατιωτικές δυνάμεις

Επιπλέον, περιμετρικά των 9 αεροδρομίων της Ν.Αφρικής και σε μιά ζώνη 10 χιλιομέτρων αναπτύσσονται στρατιωτικές δυνάμεις, ώστε οι έλεγχοι ασφαλείας να λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε κάθε εξτρεμιστική ενέργεια.

Τα εναέρια μέσα είναι επίσης σε 24ωρη επιφυλακή με τα μαχητικά αεροσκάφη να διενεργούν τις δικές τους περιπολίες σε επιχειρήσεις «σάρωσης» πρίν και μετά από κάθε αγώνα.

Τα αποτελέσματα των από αέρος ελέγχων των περιοχών, όπου θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση κόσμου, θα γνωστοποιούνται άμεσα στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες θα επεμβαίνουν αναλόγως των περιστάσεων. Αποκλεισμένες θα βρίσκονται και πολλές περιοχές στις οποίες θα απαγορεύονται οι πτήσεις άλλων εναέριων μέσων πλήν εκείνων που έχουν ενταταλμένη υπηρεσία.

Αν χρειαστεί εκκένωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα θέματα ασφαλείας οι αρμόδιες αρχές της Νότιας Αφρικής συνεργάστηκαν με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών οι οποίες έχουν το know how σε θέματα τακτικής και ανάπτυξης μέτρων ασφαλείας.

Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι και το data system (σύστημα δεδομένων) στο οποίο θα ανατρέχουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας για να εξακριβώνουν την «ταυτότητα» όλων όσοι θα θελήσουν να εισέλθουν στα γήπεδα.

Στην-απευκταία-περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη για την άμεση εκκένωση των σταδίων έχουν προνοήσει να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλοι όσοι θα έχουν επωμισθεί το βάρος της ασφαλούς εξόδου των φιλάθλων ώστε να μετακινηθούν σε πρώτη φάση σε ειδικούς χώρους οι οποίοι θα διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές.

Απειλή βιολογικού-χημικού πολέμου

Επίσης εκτός από τις περιπτώσεις εξτρεμιστικών ενεργειών οι ειδικές δυνάμεις της Νότιας Αφρικής είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και εκείνες της βιολογικής και χημικής απειλής.

Οι ειδικοί έλεγχοι οι οποίοι θα γίνονται σε όλα τα οχήματα θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και οι σχεδιασμοί τους για τα μέτρα ασφαλείας επεκτείνονται ακόμη και σε σημεία τα οποία εμφανώς δεν προκαλούν το ενδιαφέρον.

Η ασφάλεια πολιτών-θεατών

Σαν επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους τουρίστες-θεατές έχουν δημιουργηθεί ομάδες με επίλεκτους αξιωματικούς, οι οποίοι με πολιτικά θα φροντίζουν για την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα μέρη (μπαρ, εστιατόρια, πάρκα κ.α).

Επίσης για την ασφάλεια των τουριστών προνόησαν να δημιουργήσουν σημεία έκτακτης ανάγκης σε κεντρικές αρτηρίες όπου θα είναι δυνατή η άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι αστυνομικές και οι στρατιωτικές δυνάμεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και στα σημεία αυτά και θα έχουν στην διάθεση τους ελικόπτερα για κάθε ανάγκη.

Η ασφάλεια των αποστολών

Φυσικά, εξίσου σημαντικό είναι το θέμα ασφαλείας που αφορά στις εθνικές ομάδες οι οποίες θα πάρουν μέρος στο Μουντιάλ.

Από τη στιγμή άλλωστε που παίρνουν μέρος οι ΗΠΑ στη διοργάνωση, οι Νοτιοφρικανοί έχουν προχωρήσει σε έξτρα διαβάθμιση της επικινδυνότητας να γίνει μιά ξένη αποστολή στόχος.

Είτε είναι πάντως ομάδες «υψηλού κινδύνου», είτε όχι, όλες έχουν στη διάθεση τους αποκλειστικά επίλεκτες ομάδες οι οποίες συντονίζονται με τον επικεφαλής αξιωματικό για να καθορίζονται ακόμη και οι ειδικές αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων εναλλακτικές διαδρομές που θα ακολουθήσουν προς και από το στάδιο.

Τέλος, υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τα κέντρα επιχειρήσεων και όλες οι εθνικές αποστολές παρακολουθούνται για να λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας όπου και άν αυτές βρίσκονται.

www.sportdog.gr

Share on Facebook