Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Έκκληση ΟΑΣΕ για αποστολή αστυνομικής δύναμης στο Κιργιστάν


Η κοινοβουλευτική συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (OAΣΕ) έκανε σήμερα έκκληση για μία διεθνή αστυνομική δύναμη που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στο νότιο Κιργιστάν, ύστερα από τις εθνοτικές ταραχές που προκάλεσαν το θάνατο σε εκατοντάδες άτομα και ένα κύμα προσφύγων.

"Δεν εννοώ ...
ειρηνευτικές δυνάμεις με στρατιωτικούς όρους", τόνισε ο Κίμο Κιλγιούνεν, ειδικός εκπρόσωπος για την Κεντρική Ασία στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ.

Οπως ανέφερε προς τους δημοσιογράφους η παρουσία μίας διεθνούς αστυνομικής δύναμης, η οποία θα μπορεί να προσφέρει συμβουλές σε τεχνικά θέματα, θα δημιουργήσει μία ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι γίνονται συνομιλίες στις οποίες μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για το ενδεχόμενο ανάπτυξης μίας αστυνομικής δύναμης στο νότιο Κιργιστάν.

Στην Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία απέστειλε 38 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ουζμπεκιστάν για τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί για να γλυτώσουν από τις βίαιες εθνοτικές ταραχές στο νότιο Κιργιστάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε χθες τη βοήθεια αυτή στο Ουζμπεκιστάν. Σήμερα η Τουρκία απέστειλε ακόμη 12 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Ος του Κιργιστάν, όπου τα βίαια επεισόδια μεταξύ Κιργίζιων και μελών της ουζμπεκικής μειονότητας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 251 άνθρωποι, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Ομως πηγές εικάζουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος.
Share on Facebook