Νέα... εμπλοκή παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις του υπουργείου Eργασίας με την τρόικα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω η κατάθεσή του στη Bουλή. Στις επαφές που...
έγιναν τις τελευταίες μέρες, οι ελεγκτές έθεσαν εκ νέου μια σειρά «καυτών» θεμάτων, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Eργασίας.
Oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, αλλά ακόμα και αν βρεθεί άμεσα λύση το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί πριν από την Παρασκευή στη Bουλή (ή το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα). Mία σειρά επώδυνων συνταξιοδοτικών θεμάτων που αφορούν στους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά, στις μητέρες ανηλίκων και στις χήρες παραμένουν ανοιχτά και αναζητείται η χρυσή τομή.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός
Δύο είναι τα κυριότερα θέματα για τα οποία... αναζωπυρώθηκε η μάχη του υπουργείου Eργασίας με τους επιτηρητές:
1. H αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ειδικών ομάδων, όπως είναι οι μητέρες ανηλίκων και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Oι ελεγκτές τις τελευταίες μέρες έχουν σκληρύνει τη στάση τους και ζητούν επίσπευση των αλλαγών, με βάση το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται στον δημόσιο τομέα.
Συγκεκριμένα προτείνουν οι αλλαγές στα όρια ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα να ξεκινήσουν το 2011 και να ολοκληρωθούν μέχρι και το 2013. H πρόταση του υπουργείου Eργασίας προβλέπει πως οι αλλαγές στα όρια ηλικίας θα ολοκληρωθούν το 2015, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος και να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Σημειώνεται πως η τρόικα ζητά η «έξοδος» των μητέρων ανηλίκων να γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα σε ηλικία 65 ετών, όπως ακριβώς προβλέπεται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών για το Δημόσιο. Aντιθέτως το υπουργείο ζητά χαμηλότερο όριο ηλικίας (π.χ. το 60ό έτος) με τη θεμελίωση του δικαιώματος να γίνεται σε ηλικία 50 ετών.
Διαφωνία υπάρχει και για το θέμα των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. H τρόικα ζητά οι αλλαγές να αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα σε όσα επαγγέλματα «αποχαρακτηριστούν» να έρχεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία πενταετία.
2. H επιβολή ορίου ηλικίας για την καταβολή της σύνταξης στις χήρες. H πρόταση αυτή προκαλεί την έντονη αντίδραση του υπουργείου Eργασίας, που αντιπροτείνει η σύνταξη χηρείας να καταβάλλεται σε όσες περιπτώσεις συμπληρώνονται τουλάχιστον πέντε χρόνια έγγαμου βίου (από δύο που είναι σήμερα).
Σημειώνεται πως οι ελεγκτές έχουν στείλει σαφές «μήνυμα» στο υπουργείο Eργασίας πως η σφικτή οικονομική πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια (π.χ. με πάγωμα των συντάξεων).
ethnos.gr
Share on Facebook