Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Πιθανότητες για έξοδο από το ευρώ ή χρεοκοπία και τραπεζικές καταθέσεις."


"Επειδή ακούμε συνέχεια για σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή τα οποία δεν τα θεωρώ πιθανά γιατί αυτό μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για το ευρώ, χωρίς να είμαι ειδικός θα ήθελα να εκφράσω κάποιους προβληματισμούς σχετικά με το πώς πρακτικά αυτό θα μπορούσε να γίνει. Για να γίνει αυτό ή θα έχει προαναγγελθεί ή θα γίνει σε μια νύχτα.. Αν προαναγγελθεί θα τρέξουν όλοι στις τράπεζες να σηκώσουν τα λεφτά τους ή να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα ή να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αφού η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδευτεί με ...
υποτίμηση. Για να γίνει πάλι σε μια νύχτα θα πρέπει να κοπούν δραχμές κρυφά, να εφοδιαστούν όλες οι τράπεζες κρυφά με δραχμές και από το επόμενο πρωί να ανταλλάσουν ευρώ με δραχμές. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται. Εδώ για να πάμε από τη δραχμή στο ευρώ, είχαμε παράλληλη κυκλοφορία και των δύο νομισμάτων για αρκετό καιρό. Το άλλο σενάριο που έχει ακουστεί για χρήση διπλού νομίσματος, ευρώ στις καταθέσεις και στις διεθνείς συναλλαγές και δραχμές στην εσωτερική αγορά δεν μπορώ να το αποκλείσω αλλά έχω πολλές αμφιβολίες για το κα! τά πόσο είναι εφαρμόσιμο. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω πιστεύω ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν κινδυνεύουν σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.
Τώρα το αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις σε περίπτωση ελεγχόμενης χρεοκοπίας-επαναδιαπραγμάτευσης χρέους, ούτε αυτό μπορώ να το αποκλείσω γιατί δυστυχώς έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας καθησυχάζουν. Αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι αν η «τρομοκρατία της ενημέρωσης» (και η γρίπη των χοίρων είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα τρομοκρατίας της ενημέρωσης) μας πείσει ότι το ο μαζικός εμβολιασμός στην περίπτωσή μας είναι οι μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες (και δεν αποκλείεται στο τέλος να μας πείσει χωρίÏ! ‚ να βγάζω τον εαυτό μου απ’ έξω), τότε σίγουρα θα χρεοκοπήσουμε, αλλά η αιτία τις χρεοκοπίας θα είναι άλλη από αυτή που φοβόμαστε."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ





Share on Facebook