Εδώ και αρκετό καιρό ο Εντουαρντ Χιου, µπλόγκερ και αυτοδίδακτος οικονοµολόγος από τη Βρετανία, προέβλεπε την κατάρρευση της ευρωζώνης χωρίς... να του δίνει κανείς σηµασία. Τώρα, τον καλεί στα συνέδριά του το ΔΝΤ και ανάµεσα στους αναγνώστες του είναι και οι αξιωµατούχοι του Λευκού Οίκου!
Γράφουν σχετικά οι New York Times:
Ο 61χρονος βρετανός δάσκαλος έστελνε το ένα µετά το άλλο τα σηµειώµατά του στην αχανή ερηµιά του Διαδικτύου. Είναι καθαρή τρέλα, έγραφε, να πιστέψει κάποιος ότι οι «ηλικιωµένοι και σφιχτοί» Γερµανοί θα µπορούσαν να συνυπάρξουν επιτυχώς κάτω από την οµπρέλα ενός κοινού νοµίσµατος µε τους «νεώτερους» και εξαρτηµένους από τις πιστωτικές κάρτες Ιρλανδούς, Ελληνες και Ισπανούς, οι οποίοι µοιράζονται το ευρώ µαζί τους.
Τώρα όµως που σκάει η φούσκα του χρέους στην Ευρώπη, το ευρώ κατρακυλάει στις αγορές και ενισχύονται οι αµφιβολίες για την επιβίωση της νοµισµατικής ένωσης, οι δυσοίωνες προβλέψεις του απέκτησαν πολύ µεγαλύτερο κοινό, από το οποίο δεν λείπουν ούτε εκείνοι που χαράσσουν την πολιτική του Λευκού Οίκου.
Για την περίπτωσή του ενδιαφέρθηκε και το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, το οποίο τον προσκάλεσε στη Μαδρίτη προκειµένου να παρακολουθήσει µια ανάλυση για την ισπανική οικονοµία.
«Πράγµατι είναι πολύ ωραία», δηλώνει ο Εντουαρντ Χιου στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Βαρκελώνη, το οποίο διοργάνωσε ο επιχειρηµατικός σύνδεσµος Circulo de Εconomia.
«Συναντώ πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους, οι οποίοι µε πληρώνουν για να δειπνήσω µαζί τους». Προς το παρόν, πάντως, η ζωή του έχει αλλάξει πολύ λίγο. Την περασµένη βδοµάδα αναγκάστηκε να δανειστεί χρήµατα από φίλους του προκειµένου να αγοράσει ένα καλό κοστούµι για να παραστεί στο συνέδριο.
Ο Χιου ζει στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τα µοναδικά του έσοδα προέρχονται από τα µαθήµατα αγγλικών που παραδίδει στους ντόπιους. Τα 3.000 δολάρια που πληρώθηκε από ένα ινστιτούτο προκειµένου να συντάξει µια έκθεση για τις οικονοµίες της Ανατολικής Ευρώπης, τα έδωσε σε έναν ισπανό φίλο του που ήταν πνιγµένος στα χρέη.
«Εσωτερική υποτίµηση»
Τηρουµένων των αναλογιών, ο αυτοδίδακτος οικονοµολόγος αρχίζει να περιβάλλεται µε µια φήµη παρόµοια εκείνης του Νουριέλ Ρουµπινί όταν προέβλεψε ότι θα καταρρεύσει η στεγαστική αγορά στις ΗΠΑ και του Πολ Κρούγκµαν µέσω της στήλης του στους «Νew Υork Τimes».
Το ξεκάθαρο µήνυµα του Χιου στις εκποµπές όπου εµφανίζεται, στα κείµενά του στον Τύπο και στις συναντήσεις του µε διάφορους επίσηµους, είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: εφόσον η Ισπανία και άλλες χώρες που αντιµετωπίζουν δυσκολίες στην ευρωζώνη, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, δεν µπορούν να υποτιµήσουν το νόµισµά τους µονοµερώς, η µόνη επιλογή που έχουν είναι ένα είδος «εσωτερικής υποτίµησης».
Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να µειώσουν αρκετά τους µισθούς στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να φέρουν στις χώρες τους χρήµα για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
«Το πρόβληµα είναι δηµογραφικό»
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ πέτυχαν τους στόχους της σύγκλισης;» ρωτά.
«Το πρόβληµα είναι δηµογραφικής φύσης. Καθώς ο πληθυσµός µεγαλώνει σε ηλικία, υπάρχουν λιγότεροι 20άρηδες και 40άρηδες για να αγοράσουν σπίτια. Οσο πιο νέα είναι µια χώρα, τόσο περισσότερο εξαρτάται από τα δανεικά». Στη Γερµανία ο µέσος όρος ηλικίας είναι τα 45 χρόνια και γι’ αυτό είναι µια χώρα αποταµιευτών, η κυβέρνηση της οποίας συγκρατεί τους µισθούς και ενισχύει τις εξαγωγές. Αντίθετα, οι νεώτεροι Ελληνες, Ιρλανδοί και Ισπανοί τροφοδοτούν µε τη ζήτηση τη στεγαστική και την καταναλωτική αγορά. Οι µισθοί αυξήθηκαν, η κατανάλωση ενθαρρύνθηκε, αλλά σύντοµα ήταν αδύνατο για τις βιοµηχανίες τους να ανταγωνιστούν τους φειδωλούς Γερµανούς, Ολλανδούς και άλλους Βορειοευρωπαίους.
Η βασική πρόταση του Χιου ήταν να εγκαταλείψει η Γερµανία τη ζώνη του ευρώ, έτσι ώστε να πέσει η ισοτιµία του νοµίσµατος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των αδύναµων οικονοµιών. Η αλήθεια είναι ότι ακουγόταν περισσότερο σαν ένα προκλητικό ποστ στο µπλογκ του παρά σαν µια πρακτική λύση. Τώρα όµως, πολιτικοί, οικονοµολόγοι και επενδυτές αναζητούν απαντήσεις για την κρίση.
Και ο Εντουαρντ Χιου µπορεί και να τους δίνει µερικές από αυτές. Εξάλλου, είχε αρχίσει να σπουδάζει οικονοµικά στο London School of Εconomics πριν τον απορροφήσει η φιλοσοφία, η κοινωνιολογία και η λογοτεχνία...
ΠΗΓΗ: http://kostasxan.blogspot.com/2010/06/blogger.html
Share on Facebook