Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Με "DNA" πρωταθλητή ο ΠΑΟ


79-70 TON ΟΣΦΠ KAI EKANE TO 2-1!

Μετά από το πλέον συγκλονιστικό παιχνίδι των φετινών τελικών της Α1' ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με 79-70 απέναντι στον Ολυμπιακό που σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης βρισκόταν σε "τροχιά μπρέικ". Οι "πράσινοι"...




...έβγαλαν για πολλοστή φορά από μέσα τους το DNA του πρωταθλητή, την ώρα που οι "ερυθρόλευκοι" ήταν "αγκαλιά" με τη νίκη και κατάφεραν να ξεφύγουν μεχρι και με 14 πόντους! Στην τέταρτη περίοδο, ωστόσο οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη "πνίγηκαν" απο το άγχος τους και την πίεση των γηπεδούχων και λύγισαν, χάνοντας την μεγαλύτερή τους ευκαιρία για να πάρουν το "πάνω χέρι" για την κατάκτηση του τίτλου.
Μετά από ένα "άκαπνο" πρώτο λεπτό της αναμέτρησης ο Ντρου Νίκολας με εύστοχο σουτ τριών πόντων πέτυχε το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού. Το εκρηκτικό ξεκίνημα των "πρασίνων" συνεχίστηκε και στο 3' το σκορ ήταν 7-0 υπέρ τους. Δύο σερί 5-0 εκατέρωθεν έφερε το σκορ στο 12-5 υπέρ των γηπεδούχων στο 5'. Δημήτρης Διαμαντίδης, Ντρου Νίκολας και Στράτος Περπέρογλου έβγαζαν μεγάλη ενέργεια στο παρκέ για τους πρωταθλητές, την ώρα που οι Κλέιζα και Βούισιτς προασπαθούσαν να κρατήσουν τον Ολυμπιακό στο ματς και να μην φύγει η διαφορά σε μεγάλα ύψη.

Το δεύτερο τρίποντο του Λιθουανού ήταν αυτό που μείωσε σε 14-9 για τους Πειραώτες στο 6'. Μπορεί οι δύο ομάδες να μην είχαν καλό ποσοστό στα σουτ τριών πόντων ωστόσο στο τρίτο ματς η ευστοχία τους ήταν αξιοσημείωτη. Στο 8' ο Ντρου Νίκολας σηκώθηκε από τα 7 (!) μέτρα και ευστόχησε στο 4 συνεχόμενο τρίποντο του στον αγώνα κι αμέσως μετά ο Τσίλντρες (!) ήταν αυτός που...απάντησε κάνοντας το 23-17.

Κάπου εκεί ο Βασίλης Σπανούλης πέρασε στο παρκέ, παρά τον τραυματισμό που αντιμετώπιζε όλες αυτές τις ημέρες. Στη λήξη της πρώτης περιόδου οι γηπεδούχοι προγγούνταν με 25-17 των φιλοξενούμενων.

Το +8 του πρώτου δεκαλέπτου έγινε -1 μέσα σε μόλις δύο λεπτά αγώνα στη δεύτερη περίοδος. Ο Σπανούλης ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού την ώρα που ο Πάτρικ Μπέβερλι τον πρέσαρε ασφυκτικά. Το 10-1 του Ολυμπιακου, που είχε ως ηγέτη τον Γιάννη Μπουρούση, ανάγκασε τον Ομπράντοβιτς να καλέσει ταίμ άουτ ευσπευσμένα, αφού για πρώτη φορά έβλεπε τους "ερυθρόλευκους" να αντιδρούν σωστά στους τελικούς και να βγάζουν στο παρκέ την "πείνα" για τίτλο που έχουν μετά από 13 άκαρπα χρόνια! Ακόμη δύο εύστοχα σουτ έξω από τη γραμμή των 6,25 έκαναν το 33-26 για την ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, που στο 15' προηγούταν με 33-26.

Η αμυντική λειτουργία των Πειραιωτών θύμισε κάτι από "Παναθηναϊκό" προ διετίας, όταν όλοι κινούνταν σωστά σε περιφέρεια και ρακέτα και "έπνιγαν" κάθε αντίπαλο. Οι "ερυθρόλευκοι" πήραν για πρώτη φορά διψήφια διαφορά πόντων στο 16', με το σκορ να βρίσκεται στο 36-26.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε 16 λεπτά αγώνα οι φιλοξενούμενοι είχαν 9/13 από τη γραμμή του τριπόντου!

Οι "πράσινοι" ωστόσο έκαναν την δική τους αντεπίθεση και μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών κατάφεραν να "σβήσουν" τους αντιπάλους τους παίζοντας άμυνα ζώνης και να γυρίσουν στο παιχνίδι μειώνοντας σε 36-34 και βάζοντας "φωτιά" στις κερκίδες με ένα σερί 8-0. Στο 18' ο Στράτος Περπέρογλου δεν αστόχησε από τη γραμή της "φιλανθρωπίας" και έγραψε το 36-36 βάζοντας και πάλι τις δύο ομάδες στο "σημείο εκκίνησης". Ένα 5-0 των παικτών του "Δράκου" διαμόρφωσε το πέρ τους 43-38 του ημιχρόνου.

Η εικόνα των δύο ομάδων και κυρίως αυτή του Ολυμπιακού δεν θύμιζε σε τίποτα την αντίστοιχη του πρώτου τελικού του ΟΑΚΑ. Οι παίκτες του Γιαννάκη έβγαζαν για πρώτη φορά αγωνιστικό "τσαμπουκά" και...μάτι που "γυαλίζει", την ώρα που η τροφοδοσία των παικτών του Παναθηναϊκού προς τον Νίκολα Πέκοβιτς ήταν κακή.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλύτερα στο δεύτερο μισό και με ένα γρήγορο 6-0 στο πρώτο τρίλεπτο, πλησίασαν σε 45-44. Από την άλλοι οι Πειραιώτες ξεκίνησαν με 0/2 σουτ τριών πόντων. Το τρίτο τρίποντο του "Τσίλι" σε συνδυασμό με δύο συνεχή κλεψίματα του Παπαλουά και ισάριθμα καλάθια στην επίθεση έφραν και πάλι τον Ολυμπιακό στο +10, 54-44 στο 25' και 30''. Το μομέντουμ ήταν με την πλευρά του Ολυμπιακού που με νέο τρίπον το του Παπαλουκά, αυτή τη φορά, ξέφυγε με 11, 57-46 στο 26'!

Το buzzer beater του Μπορούση έδωσε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στη διαφορά, 60-46 για τον Ολυμπιακό. Η αμυντική παρουσία του Λίνας Κλέιζα και η καλύτερη αντιμετώπιση που είχαν οι φιλοξενούμενοι στα πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού ήταν το "κλειδί" όλης της αναμέτρησης. Ένα απίστευτο καλάθι του μοναδικού Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έφερε τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται πίσω στο σκορ μεν αλλά κάτω από το ψυχολογικό "φράγμα" των δέκα πόντων, 60-51. Το πρώτο καλάθι του Βασίλη Σπανούλη στην τέταρτη περίοδο διαμόρφωσε το 60-53. Ήταν εμφανές πως οι πρωταθλητές θα πουλούσαν πολύ ακριβά το "τομάρι" τους σε ένα ματς που υπενθύμισε σε όλους τους λόγους που οι ελληνικοί τελικοί είναι οι καλύτεροι της Ευρώπης.

Το "καμίνι" που είχαν δημιουργήσει οι φίλοι του Παναθηναϊκού, το άγχος της νίκης μετά από 12 συνεχόμενες ήττες σε τελικούς και το DNA του πρωταθλητή των παικτών του Ομπράντοβιτς ήταν τα βαρίδια που έπρεπε να πετάξει από τα πόδια του ο Ολυμπιακός που στα πρώτα τέσσερα λεπτά της τελευταίας "πράξης " και αυτά που τον έκαναν να φαίνεται αδύναμος στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Στο 36' ο Τσίλντρες με το τέταρτο τρίποντό του στο παιχνίδι έδωσε εκ νέου προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 64-63. Ένα γρήγορο 6-0 των πρασίνων έριξε στο καναβάτσο τον Ολυμπιακό που ξαφνικά βρέθηκε να κυνηγαει με το σκορ να βρίσκεται στο 69-64! Το παιχνίδι έφτασε στο ουσιαστίκο του τέλος όταν ο Διαμαντίδης με νέο ντράιβ στα 100'' πριν το τέλος έγραψε το 73-65 βάζοντας "ταφόπλακα" στα όνειρα των φιλοξενούμενων για "μπρέικ" και δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς στους οπαδούς του "τριφυλλιού".

http://www.balla.gr


Share on Facebook