"Σύμφωνα με δύο νέες ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, μια βρετανική και μια νορβηγική, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Science», γεννιόμαστε με έμφυτη την αίσθηση κατεύθυνσης και προσανατολισμού, καθώς και οι δύο διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος γεννιέται με την κατάλληλη νευρωνική «καλωδίωση» που του επιτρέπει εξ αρχής να προσανατολίζεται και να κατευθύνεται σωστά.
Και οι δύο έρευνες βασίστηκαν...
σε πειραματόζωα, αλλά πιστεύεται ότι τα πορίσματα τους έχουν γενικότερη ισχύ.
Ήταν η πρώτη φορά που επιστήμονες μελέτησαν άμεσα τα νευρωνικά κυκλώματα προσανατολισμού και κατεύθυνσης σε νεογέννητα ζώα, με την εμφύτευση ηλεκτροδίων στον
εγκέφαλό τους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπήρχαν ηλεκτρικά σήματα, που έδειχναν επικοινωνία μεταξύ των συγκεκριμένων νευρώνων προσανατολισμού, ήδη από την πρώτη στιγμή της γέννησης, πριν καν τα μωρά βγουν από τη φωλιά τους και περπατήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους.
Οι επιστήμονες μπόρεσαν να ξεχωρίσουν τις τρεις κύριες πλευρές του συστήματος "πλοήγησης" του
εγκεφάλου: την αίσθηση εντοπισμού θέσης, την αίσθηση κατεύθυνσης και την αίσθηση απόστασης.
Διαπίστωσαν ότι οι πρώτοι νευρώνες που ενεργοποιούνται ύστερα από τη γέννηση του μωρού είναι αυτοί της κατεύθυνσης.
Τα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες), που εξειδικεύονται στην αίσθηση εντοπισμού θέσης, δηλαδή που δίνουν στον οργανισμό το στίγμα της τωρινής θέσης του μέσα στον χώρο καθυστερούν για μερικές ημέρες να ενεργοποιηθούν σωστά.
Τελευταίοι, ύστερα από περίπου τρεις εβδομάδες, ενεργοποιούνται οι νευρώνες απόστασης, που δείχνουν στον οργανισμό πόσο μακριά είναι τα γύρω αντικείμενα.
Παραμένει άγνωστο ακόμα πάντως γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού σε σχέση με άλλους.
Επειδή η βρετανική έρευνα αφορούσε μόνο αρσενικά πειραματόζωα, δεν συμπέρανε αν υπάρχει βιολογική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα.
Η νορβηγική έρευνα πάντως, που χρησιμοποίησε και θηλυκά πειραματόζωα, δεν βρήκε διαφορές μεταξύ των δύο φύλων.
enet.gr"
Share on Facebook