Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Αναγνώριση του καθεστώτος Estatut στην Καταλωνία


Το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο γνωμοδότησε θετικά υπέρ των βασικών γραμμών του αμφιλεγόμενου Καθεστώτος (Estatut) Επαυξημένης Αυτονομίας της Καταλωνίας, αλλά παράλληλα τροποποιώντας ορισμένα σημεία λίαν ευαίσθητα για τα καταλανικά πολιτικά κόμματα, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο έκρινε πως ο...

όρος «Έθνος», που χρησιμοποιείται στον Πρόλογο για να χαρακτηρισθεί η Καταλωνία είναι μεν συνταγματικός, όμως «δεν διαθέτει δικαιϊκή αξία».



Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο «δικαίωσε την συνταγματικότητα του Καθεστώτος» εν «πλήρη ανεξαρτησία».



Μετά 4ετείς, αλυσιτελείς, διαβουλεύσεις, το Δικαστήριο ενέκρινε τη συνταγματικότητα των 223 από τα άρθρα του Estatut, που είχε εγκριθεί το 2006 έπειτα από έντονο κοινωνικό διάλογο. Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά 14 άρθρα και τροποποίησε με την ερμηνεία του τη συνταγματικότητα άλλων 23, τονίζουν δικαστικές πηγές.



Εντούτοις, τα άρθρα που κρίθηκαν αντισυνταγματικά, ή τροποποιήθηκαν, αφορούν καίρια σημεία , που για την πολιτική τάξη της πλούσιας και αναπτυγμένης ισπανικής περιοχής, με έντονο το εθνικιστικό συναίσθημα, έχουν συμβολικό χαρακτήρα.



Για παράδειγμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε το άρθρο για τη γνώση της καταλανικής γλώσσας από τους Καταλανούς, αλλά έκρινε αντισυνταγματικόν τον χαρακτηρισμό της επίσης επίσημης αυτής γλώσσας ως «προνομιούχας» και πρωτεύουσας απέναντι στα καστιλιάνικα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, το Δικαστήριο έθεσε υπό επανερμήνευση τα άρθρα που αφορούν τα σύμβολα της Καταλωνίας (σημαία, ύμνος, εθνικές εορτές), χωρίς να έχει γίνει γνωστό έως τώρα έως ποιο σημείο.



Μολαταύτα, ο πρόεδρος της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat) και επίσης σοσιαλιστής Χοσέ Μοντίλια, εξέφρασε την «αγανάκτησή του» και κάλεσε τους συμπατριώτες του να αντιδράσουν με μαζικές διαδηλώσεις, που θα συγκαλέσουν τα καταλανικά πολιτικά κόμματα «προκειμένου να υπερασπισθούν το δικαίωμα της αυτό-διακυβέρνησης».

Share on Facebook