Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20), οι οποίοι συνεδρίασαν χθες Κυριακή στο Τορόντο, δεσμεύθηκαν να μειώσουν τα ελλείμματα,... αλλά καθένας με τον δικό του τρόπο, ο οποίος υποτίθεται ότι δεν θα θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη που αρχίζει και αποτελεί προτεραιότητα.
Ενωμένοι για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά διαιρεμένοι όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο για να την ενισχύσουν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων βρήκαν έτσι μια συναίνεση στο θέμα αυτό που αντιπροσωπεύει το κύριο σημείο τριβής ανάμεσα στους Ευρωπαίους, οι οποίοι θέλουν να μειώσουν το χρέος τους, και τις ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να υποστηρίξουν την κατανάλωση για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ο καναδός οικοδεσπότης της διάσκεψης επιθυμούσε να υπάρξει μια δέσμευση σε αριθμούς: να μειωθούν κατά το ήμισυ τα ελλείμματα ως το 2013 και να μειωθεί το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ πριν από 2016. Ο συμβιβασμός αυτός υπάρχει στην τελική ανακοίνωση της G20, προς μεγάλη ικανοποίηση των Ευρωπαίων.
Τα σχέδια μείωσης των ελλειμμάτων θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ενδιαφερόμενης χώρας, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη, προστίθεται στο κείμενο.
"Είναι περισσότερο απ' ό,τι περίμενα, είναι μια επιτυχία", εξέφρασε την ικανοποίησή της ενώπιον των δημοσιογράφων η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο λιτότητας για να δώσει το παράδειγμα στους ευρωπαίους εταίρους της.
"Έχουμε επίσης τον όρο 'μείωση του ελλείμματος ευνοϊκή για την ανάπτυξη'", πρόσθεσε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η νέα έννοια είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων με τις ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν μήπως η υπερβολική λιτότητα στην Ευρώπη πνίξει την ανάπτυξη.
"Εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να πούμε ότι ο δρόμος μας βρήκε υποστήριξη", δήλωσε ακόμη η Μέρκελ. "Όλοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση δεν είναι αυτοσκοπός", προειδοποίησε πάντως στο τέλος της συνόδου κορυφής ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.
Εξάλλου η G20 εγκατέλειψε την ιδέα να υιοθετηθεί με συντονισμένο τρόπο ένας ειδικός φόρος στον τραπεζικό τομέα, αφήνοντας σε κάθε χώρα την επιλογή αν θα τον επιβάλλει, όπως επιθυμούν να κάνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία.
Όσο για τη μεταρρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων για το χρηματοπιστωτικό τομέα, αυτή βασίζεται κυρίως στην ενίσχυση των κανονισμών για τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών. Όμως θα αποτελέσει περισσότερο αντικείμενο της επόμενης συνόδου κορυφής της G20 το Νοέμβριο στη Σεούλ.
Share on Facebook