Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

"H Taylor, o Burton και οι ερωτικές επιστολές"


"Οι τραπεζικές υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία, το λεγόμενο mobile banking, έχει καταφέρει να μετατρέψει και να αναβαθμίσει τις συναλλαγές των κατοίκων του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ, διάφορες εταιρείες ετοιμάζονται να παρέχουν ακόμη πιο πλήρεις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή των κατοίκων.
Αυτή τη στιγμή, 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι του αναπτυσσόμενου κόσμου δεν έχουν πρόσβαση σε κανένα είδος οικονομικών υπηρεσιών. Την ίδια ώρα, ένα δισεκατομμύριο κάτοικοι στην Αφρική, τη...



Λατινική Αμερική και την Ασία, έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Ως αποτέλεσμα, το mobile banking έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης σε αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με την οργάνωση GSMA, λειτουργούν περίπου 65 πλατφόρμες mobile banking στον κόσμο, ενώ σύντομα αναμένεται να λειτουργήσουν 82 ακόμη.
Οι περισσότερες από αυτές παρέχουν βασικές υπηρεσίες, όπως μεταβιβάσεις χρημάτων, που θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές για τους μετανάστες εργαζόμενους που στέλνουν χρήματα στις
οικογένειες τους. Η M-Pesa στην Κένυα θεωρείται από τις πιο δημοφιλής υπηρεσίες, με βάση χρηστών που ξεπερνά τα 9,4 εκατομμύρια, στα τρία χρόνια λειτουργίας της. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη να περάσει στο επόμενο στάδιο, με την ονομασία M-Kesho, την παροχή λογαριασμού ταμιευτηρίου στους συνδρομητές, σε συνεργασία με τράπεζα της χώρας.
Με αυτό τον τρόπο, οι λογαριασμοί της M-Pesa δεν θα εξυπηρετούν απλές μεταφορές χρημάτων, αλλά θα μετατραπούν σε εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δίνοντας τη δυνατότητα αποταμίευσης, απόδοσης επιτοκίου αλλά να παρέχοντας πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά και ασφαλιστικά προϊόντα.
Όπως αναφέρει η CGAP, μία think tank με έδρα στην Παγκόσμια Τράπεζα, «η Κένυα στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο: Οι φτωχοί θέλουν λογαριασμούς αποταμίευσης. Το Mobile Banking είναι ένας ισχυρός τρόπος παροχής τέτοιων υπηρεσιών σε δισεκατομμύρια ανθρώπους που διαθέτουν κινητό τηλέφωνο αλλά όχι λογαριασμό σε τράπεζα».
Την ίδια ώρα στην Ουγκάντα, η MTN, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, λειτουργεί αντίστοιχη υπηρεσία που χρησιμοποιούν 890.000 κάτοικοι της χώρας, με τις προβλέψεις των στελεχών της να κάνουν λόγο για δύο εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους, και 3,5 εκατομμύρια μέχρι το 2012.
Η Αλέθα Λίνγκ, διευθύντρια της Fundamo, της εταιρείας που ανέπτυξε την πλατφόρμα της MTN, πιστεύει ότι οι προκλήσεις λειτουργίας μιας τέτοιας υπηρεσίας αξίζουν τον κόπο γιατί παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους καταναλωτές. «Τα χρήματα στέλνονται από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές με την παρεμβολή λιγότερων ενδιάμεσων, άρα είναι πιο ασφαλή. Παλιότερα οι κάτοικοι έπρεπε να ταξιδεύουν μεταφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά», επεσήμανε. Μόλις 38% των κατοίκων της χώρας διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, ενώ μόλις 7% χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα τραπεζικά προϊόντα.
Ακόμη μία ευεργετική πτυχή του mobile banking είναι η διέξοδος από τη φτώχεια που μπορεί να παρέχει, σύμφωνα με τον Άντριου Μίτσελ, Γραμματέα Διεθνούς Ανάπτυξης της Βρετανίας. «Η πρόσβαση σε βασικές οικονομικές υπηρεσίες, η δυνατότητα αποταμίευσης, μεταφοράς και επένδυσης ακόμη και μικρών χρηματικών ποσών, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά για του κατοίκους του κόσμου».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC"
Share on Facebook