Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

H Ιταλία ετοιμάζεται να υιοθετήσει τα "τέστ κατά του στρές των εργαζομένων"


Από την 1η Αυγούστου, η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να ζητήσει από τους εργοδότες να ελέγξουν ποιος είναι ο βαθμός του στρές των εργαζομένων τους.

Πρόκειται για κοινοτική οδηγία, που ενσωματώνεται τώρα στην ιταλική νομοθεσία, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και της παραγωγικότητας στους διάφορους χώρους εργασίας.

Με τη συμφωνία που ...
έχει υπογραφεί μεταξύ των ευρωπαϊκών συνδικάτων και των βιομηχάνων, διαπιστώνεται ότι "το στρες μπορεί να συνοδεύεται από ενοχλήσεις οργανικού, κοινωνικού και ψυχολογικού χαρακτήρα και προκαλείται από την αδυναμία κάποιων υπαλλήλων να ανταποκριθούν στα όσα ζητά η εργοδοσία".

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο το ότι η νέα αυτή "μέτρηση", συμπίπτει με περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μπορεί ίσως να δημιουργήσει κάποιες πρόσθετες δυσκολίες.

Από την άλλη, όμως, μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν σημαντικά οι αναρρωτικές άδειες και η απώλεια χιλιάδων ωρών εργασίας.

Μόνον σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, το 2007, οι "άδειες λόγω στρές" ξεπέρασαν, σε κόστος, τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ.

Η πρώτη, πειραματική, φάση του νέου αυτού τέστ, ξεκίνησε από το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, οι επαγγελματικές και διαπροσωπικές σχέσεις τους, η αξιολόγηση των δημιουργικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων τους.

Στα κέντρα υγείας της πόλης Κούνεο -κοντά στο Τορίνο- όπως αναφέρει η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο - η παραγωγικότητα, μετά τα τεστ, αυξήθηκε κατά 27%.

"Κύρια πρόκληση, από δω και στο εξής- εξηγούν οι ψυχολόγοι που έχουν αναλάβει την σύνταξη των "ερωτηματολόγιων κατά του στρές" -είναι να διαχωριστούν με σαφήνεια τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνται στον χώρο εργασίας, από εκείνα της προσωπικής ζωής και να μην γίνει σύγχυση του στρες με κάτι διαφορετικό, με προσωπικές κυρίως, αντιπάθειες".

Ο ψυχίατρος Μάσσιμο Μπόντι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ρώμης "Λα Σαπιέντσα", τονίζει πάντως ότι πρέπει να τηρούνται, πάντα, κάποιοι "χρυσοί κανόνες", σε κάθε είδους επιχειρήσεις και υπηρεσίες: να συμμετέχουν οι υπάλληλοι στη χάραξη της νέας στρατηγικής και στην υλοποίησή της, να υπάρχει προοπτική εξέλιξης, να επιδιώκονται θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και τα στελέχη να στέλνουν το μήνυμα ότι μπορούν όντως να ηγηθούν με αποφασιστικότητα, της κάθε προσπάθειας.Διαφορετικά, θα παραμονεύει πάντα, ο ύπουλος κίνδυνος του στρες.Share on Facebook