Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Υπόθεση κατασκοπείας μεταξύ HΠΑ-Ρωσίας με επίκεντρο την Κύπρο


Στο επίκεντρο υπόθεσης κατασκοπείας μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας βρέθηκε η Κύπρος, με τη σύλληψη, χθες το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, του Καναδού Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος (Robert Christopher Μetsos).Για την ίδια υπόθεση έχουν....


συλληφθεί και δικάζονται ήδη στις ΗΠΑ άλλα δέκα άτομα. Ο Ρόμπερτ Κρίστοφερ, 54 ετών, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου, συνελήφθη ενώ ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη.

Στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Λάρνακας οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι το όνομα του βρισκόταν στον κατάλογο των ατόμων που απαγορευόταν η έξοδός τους από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ιντερπόλ απέστειλε στην Κυπριακή Δημοκρατία το Σάββατο διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κρίστοφερ, ύστερα από αίτηση των ΗΠΑ, οι οποίες καταζητούν τον φυγόδικο για να δικαστεί στη νότια περιοχή της Νέας Υόρκης, για κατασκοπεία προς όφελος της Ρωσίας και για ξέπλυμα "βρώμικου" χρήματος, περίπου 40 χιλιάδων αμερικανικών δολαρίων.

Ο καταζητούμενος οδηγήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και η αρμόδια δικηγόρος της Δημοκρατίας ζήτησε την κράτησή του για 30 μέρες, μέχρις ότου φτάσουν στην Κύπρο τα επίσημα έγγραφα από την Ουάσιγκτον, με τα οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα καταθέσει εξουσιοδότηση για έναρξη της διαδικασίας έκδοσης του Κρίστοφερ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.


Share on Facebook