"Στην εργασία ενός δημοσιογράφου περιλαμβάνονται ταξίδια στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες. Γεγονότα όπως πολεμικές συγκρούσεις, σεισμοί, επισκέψεις πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, διεθνή επιχειρηματικά φόρα, εταιρικές παρουσιάσεις, συναυλίες, παραστάσεις, αθλητικά γεγονότα, αποτελούν-σωστά- αντικείμενο αποστολών δημοσιογράφων στο εξωτερικό. Στόχος η ενημέρωση εις βάθος των αναγνωστών, ακροατών και τηλεθεατών.
Ως εδώ όλα καλά...
Πως όμως μπορεί να εξηγηθεί ενδεχόμενη συμμετοχή δημοσιογράφων, διευθυντικών στελεχών, αρχισυντακτών σε ταξίδια πολυήμερα αποκλειστικά αναψυχής, όπως για παρακολούθηση αγώνων παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου.
Όπως τώρα καλή ώρα οργανώνει μεγάλος χορηγός της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική για δεκάδες δημοσιογράφους με κόστος που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ ανά άτομο! Αποστολή δίχως να υπάρχει ίχνος μα ίχνος επαγγελματικής ή έστω εκπαιδευτικής υποχρέωσης.
Αποστολή με ιδιωτικό τσάρτερ, μυθικές ξενοδοχειακές μονάδες, γεύματα και δράσεις αναψυχής και αναψυχής και αναψυχής και αναψυχής ….
Δεν θα υπήρχε λόγος κριτικής εάν η χορηγός εταιρία είχε φροντίσει να συμπεριλάβει μέσα στο πρόγραμμα ορισμένες, ελάχιστες επαγγελματικές ή εκπαιδευτικές δράσεις: μια συνάντηση για την κατάσταση στην Αφρική, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η βοήθεια που δέχεται από τους διεθνείς οργανισμούς, συμμετοχή σε μια από τις δεκάδες εκπαιδευτικές ενημερώσεις που οργανόνοντε στη χώρα αυτή.
Αντί αυτού εφρόντισε να γεμίσει το πρόγραμμα με πανάκριβα λουξ εστιατόρια, ξενοδοχεία, νυχτερινά κλαμπς και τρελό ξεφάντωμα μέχρι πρωϊας.
Με ποια αξιοπιστία και κύρος όσοι και όποιοι εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης επιλέξουν να συμμετέχουν σε τέτοια ταξίδια με μοναδικό γνώμονα την υπερβολικά πολυτελή και ιδιαιτέρως πανάκριβη αναψυχή θα μπορούν στο μέλλον να βγουν και να κάνουν κριτική σε πολιτικούς που ενδεχομένως αποδειχθεί ότι έχουν λάβει χορηγίες, δωράκια και ταξίδια αναψυχής από οποιαδήποτε ζήμενς;
Το νόμιμον είναι και ηθικόν και σε τούτη την περίπτωση;
Ίσως να είναι έτσι τελικά.
Έχει ενδιαφέρον όμως και ποια είναι η γνώμη της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων των Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και των παρατάξεων που την εκπροσωπούν.
Για το τέλος αφήνουμε το άρθρο 5 παράγραφος ε του ξεχασμένου κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΗΕΑ.
Άρθρο 5
Η διαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αξιοπιστίας, του κύρους και της επαγγελματικής αξιοπρέπειας του δημοσιογράφου, ο οποίος οφείλει:
Παράγραφος ε: Ο δημοσιογράφος οφείλει να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του."
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Share on Facebook