Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

"Nαυπλιο - Πλατεία Συντάγματος - Κατάντια"


"Hταν που ήταν απόγινε. Από παλιά παρατηρώ τον σταδιακό περιορισμό του ελεύθερου χώρου της κεντρικότερης πλατείας της πρώτης πρωτεύουσας της Ελλάδας, χάρην της αύξησης των μαγαζιών και των αντίστοιχων τραπεζοκαθισμάτων. Φαντάζομαι πως ό,τι χώρος υπήρχε για τραπέζια/ μαγαζιά έχει πλέον «αξιοποιηθεί» καθώς δεν φαίνεται πια να υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας άλλου τέτοιου μαγαζιού εκτός αν φύγει από...
εκεί το Θέατρο, το Μουσείο και το Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Η πλατεία είναι ιδανική για να μαζεύονται τα παιδιά να παίζουν υπό την εποπτεία των γονιών τους, που μπορούν να τα παρακολουθούν εύκολα καθήμενοι σε κάποια από τις καφετέριες. Ετσι δειλά δειλα άρχισαν να εμφανίζονται οι ΜΟΝΙΜΟΙ μικροπωλητές παιχνιδιών κινέζικων - φανταιζί - ιπτάμενων ή μη - με κουραστικά κι έντονα λαμπάκια - και φυσικά εκατομμύρια μπαλόνια και σαπουνόφουσκες. Παρεμπιπτόντως οι σαπουνόφουσκες που πέφτουν στο πλακόστρωτο το κάνουν πολύ γλιστερό κι επικίνδυνο για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ περαστικό πόσω μάλλον για τα παιδιά που τρέχουν και για τους γονείς, για να μη μιλήσω για τους παππούδες.
Το ΣΚ που πέρασε υπήρχαν 4-5 τέτοιοι θρασύτατοι μικροπωλητές ΣΤΗ ΜΕΣΗ – ούτε καν σε μια γωνιά - της πλατείας αφαιρώντας χώρο από τα πιτσιρίκια και δημιουργώντας έναν απαράδεκτο αντιαισθητικό θόρυβο ανάμεσα σε ιστορικά διατηρητέα και πανέμορφα κτίρια και φυσικά μειώνοντας τη μοναδική λάμψη του κατάφωτου κάστρου του Παλαμηδίου που φαίνεται άνετα σχεδόν από όλες τις γωνίες της πλατείας. Στην προσπάθειά μου να βγάλω άκρη μαθαίνω από τους απαθείς υπαλλήλους παρακείμενου μαγαζιού πως μόλις πέρασε η δημοτική αστυνομία τους «μίλησε» και μετά έφυγε άπρακτη καθώς οι μικροπωλητές, παρέμειναν στη θέση τους. Φαντάζομαι πως όσο μπαίνουμε στη καρδιά του καλοκαιριού το φαινόμενο θα χειροτερέψει, (δεδομένου πως μέχρι πέρσι υπήρχαν μόνο δυο μικροπωλητές) πράγμα που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στην απαξίωση της πλατείας με πιθανές επιπτώσεις και για τους επιχειρηματίες αλλά κυρίως για την εικόνα της ιστορικής – τουριστικής πόλης. Επικοινώνησα φυσικά με τη Δημοτική αστυνομία, αλλά το μόνο που κατάφερα είναι να αφήσω ένα ΕΠΩΝΥΜΟ αγανακτισμένο μήνυμα στον τηλεφωνητή τους. Συγχαρητήρια Δήμαρχε. Συγχαρητήρια στη Δημοτική Αστυνομία. Συγχαρητήρια στους ενεργούς πολίτες του Ναυπλίου. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι ανέχονται την υποβάθμιση της πόλης τους, της οικονομίας τους, της αισθητικής τους, της ιστορίας τους, της κληρονομιάς τους, όλων αυτών των σταθερών που θα μπορούσαν να εγγυηθούν το μέλλον τους. Απλά Ντροπή."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ




Share on Facebook