Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

"Στα Τίρανα ο «Ζορμπάς», στους Αγίους Σαράντα τα τύμπανα τoυ εθνικισμoύ των Tσάμηδων"


"Ενώ το κοινό στην Όπερα της πρωτεύουσας της Αλβανίας, μαγεύονταν από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ζορμπάς», σε μουσική του άλλου μεγάλου Κρητικού Μίκη Θεοδωράκη και μάλιστα από αλβανούς καλλιτέχνες, την ίδια ώρα στους Αγίους Σαράντα λαλούσαν τα τύμπανα του αλβανικού εθνικισμού.Η εβδομάδα της Τσαμουριάς, που καθιερώθηκε από την ομώνυμο ένωση, να οργανώνετε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ολοκληρώνεται με «πολιτιστικές» εκδηλώσεις, στους...


Αγίους Σαράντα και με πορεία προς τα σύνορα την Κυριακή το πρωί.Με τις εκδηλώσεις τους - που μόνο πολιτιστικές δεν είναι - δεν θα ασχολούμασταν καθόλου γιατί δεν θέλουμε να αναπαράγουμε ένα θέμα που φτάνει στα όρια της ηλιθιότητας. Η πολιτικo κοινωνικo οικονομική διάσταση του προβλήματος αναλύθηκε σε άλλο ιστολόγιο πολύ εύστοχα από το γνωστό αναλυτή Ευθύμιο Κώτσια και δεν θέλω να προσθέσω τίποτα. Υπάρχουν όμως και δύο άλλες διαστάσεις στο πρόβλημα και θα ήθελα να αναφερθώ.
1. Η εκδηλώσεις αυτές, όσο αφορά τη συμμετοχή και περιεχόμενο, έχουν ξεφύγει από την Αλβανική επικράτεια και δώσανε ρόλο και βήμα στους εθνικιστές Αλβανούς του Κοσσόβου και των Σκοπίων. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε και η επίσκεψη του προέδρου του PDU πριν από μία εβδομάδα στο Κόσσοβο. Ο χρόνος που επέλεξε ήταν ακριβώς για να κάνει το "promotion" των εκδηλώσεων. Ο Idrizi που έγινε δεκτός από όλη την πολιτική ηγεσία του Κοσσόβου, δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί και με ένστολους βετεράνους στρατιώτες του UCK. Η Ελληνική εξωτερική πολιτική αρνείται – και καλά κάνει - να συζητήσει θέμα «Τσάμικο». Όταν όμως το θέμα παίρνει αυτές τις διαστάσεις δεν μπορείς να το παραβλέπεις. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει ήταν ένα διάβημα καθώς οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από κρατικούς φορείς.
2. Η σημερινή Δημοτική αρχή των Αγίων Σαράντα, είχε και την στήριξη της Ομόνοιας. Ο κ. Εντμοντ Γκιόκα, είναι σίγουρο ότι δεν θα κέρδιζε το δήμο, αν δεν είχε και την στήριξη των Ελλήνων της πόλης. Ποια ήταν όμως τα ωφέλει του Ελληνισμού από αυτή τη συνεργασία; Στο δήμο και στις πλατείες της πόλης μπορεί να δεις σημαίες της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ιταλίας κλπ. δεν υπάρχει όμως ούτε μια ελληνική σημαία. Δεν υπάρχει ούτε μια ελληνική πινακίδα και σα να μην έφτανε αυτό οι ονομασίες των δρόμων δόθηκαν σε κάθε λάμπο και τσάμη τσέλιγκα. Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό των ελλήνων που έμειναν στην πόλη των Αγίων Σαράντα είναι χαμηλό, είναι όμως ικανό να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στη ανάδειξη τοπικού άρχοντα.

ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ"
Share on Facebook