Ιστορικός απ'το Μαντσεστερ "έσπασε" τον μουσικό κώδικα του φιλοσόφου υποστηρίζοντας πως τα χειρόγραφά του είναι διατεταγμένα σύμφωνα με κλίμακα από 12 νότες.
Ο Πλάτωνας, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν Πυθαγόρειος, είχε αντιληφθεί οτι η βασική δομή του σύμπαντος στηριζόταν στα μαθηματικά προλαμβάνοντας...
την επιστημονική επανάσταση του Γαλιλαίου και του Νεύτωνα κατά 2000 χρόνια.
Η μελέτη του Kennedy δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Apeiron και είναι βασισμένη στη στιχομετρία, δηλαδή τη μέτρηση αρχαίων κειμένων με βάση το μήκος της γραμμής. Ο Kennedy με τη βοήθεια υπολογιστή επανέφερε στη πρωτότυπή τους μορφή τα κείμενα του Πλάτωνα και παρατήρησε πως σε πολλούς απ'τους διαλόγους του τα πλήθη των γραμμών ήταν στρογγυλά πολλαπλάσια του 1200.
Η "Απολογία" έχει 1200 γραμμές, ο Πρωταγόρας, Κρατύλος, Φίληβος και το Συμπόσιο έχουν το καθένα 2400, ο Γοργίας 36000, η Πολιτεία 12200 και οι Νόμοι 14400.
Ο Kennedy ισχυρίζεται πως δεν πρόκειται για σύμπτωση. "Ο Πλάτωνας χρησιμοποίησε το μέτρημα το γραμμών για να παρακολουθεί που βρίσκεται στα κείμενά του και να ενσωματώνει συμβολικές παραγράφους κατά τακτά διαστήματα." λέει ο ίδιος και ανακαλύπτοντας πως έκανε τα παραπάνω ξεκλειδώνει την πύλη για το λαβύρινθο των συμβολικών μηνυμάτων στον Πλάτωνα.
Αυτό το πρότυπο αντιστοιχεί στη μουσική κλίμακα από 12 νότες που χρησιμοποιούσαν και οι Πυθαγόρειοι. Ο Kennedy χώρισε τα κείμενα σε δωδεκάδες και διαπίστωσε οτι σημαντικές έννοιες και αφηγηματικές "στροφές" μέσα στους διαλόγους βρίσκονται στη συμβολή τους.
Ο Kennedy πιστεύει πως τα ευρήματά του αποκαθιστούν την ευρέως αποδεκτή άποψη για 2000 χρόνια τώρα οτι τα γραπτά του Πλάτωνα περιέχουν και συμβολικά κείμενα που υποκρύπτουν τη βαθύτερη φιλοσοφία του.
Όλη αυτή η μυστικότητα οφείλεται στην "επικίνδυνη ιδέα" του Πλάτωνα πως το σύμπαν διέπεται από μαθηματικούς νόμους κι όχι απ'το Δία. Μετά το άδοξο τέλος του δασκάλου του Σωκράτη για τα "καινά δαιμόνια" ήταν πιο προσεχτικός.
Share on Facebook