Υπέρ της υπέρβασης ενός κανόνα, που στην Ιταλία, σύμφωνα με πολλούς, αποτελεί πραγματικό "αρχιτεκτονικό ταμπού", τάχθηκε ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, παρεμβαίνοντας στην εκδήλωση Expo Italia Real Estate που οργανώθηκε στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με τον κεντροδεξιό δήμαρχο της... ιταλικής πρωτεύουσας, "το ιστορικό μέρος της Ρώμης πρέπει να διατηρήσει την παλιά δέσμευση να μην ξεπεράσουν, τα νέα κτίρια, το ύψος του τρούλου του Αγίου Πέτρου. Αλλά σε ό,τι αφορά τις απόκεντρες περιοχές, πρέπει να οικοδομήσουμε εκμεταλλευόμενοι το ύψος, διότι είναι αναγκαίο να γκρεμίσουμε και να ξαναχτίσουμε τις περιφερειακές συνοικίες".
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Αλεμάνο, προβάλλεται σήμερα με έμφαση από τον ιταλικό Τύπο, που διερωτάται ποιο θα είναι το αρχιτεκτονικό μέλλον, μιας εκ των πιο όμορφων και πλούσιων -σε κτίρια και μνημεία- πόλεων του κόσμου. Έως τώρα, τα 136 μέτρα ύψους της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, αποτέλεσαν τον άγραφο νόμο, το αξεπέραστο όριο, τον οποίο και σεβάστηκαν μηχανικοί και αρχιτέκτονες. Ένα είδος "πρωτείου" που σχετίζεται και με την πνευματική, ιερή ταυτότητα του συγκεκριμένου οικοδομήματος.
"Οι ουρανοξύστες, σε όλο τον κόσμο, φιλοξενούν γραφεία. Στη Ρώμη, όπως μαθαίνουμε, θα πρέπει να στεγάσουν ιδιωτικές κατοικίες. Πιστεύω ότι πρόκειται για ατυχή επιλογή", σχολιάζει ο γνωστός αρχιτέκτονας Ίταλο Ινσολέρα.
Το τελευταίο σχέδιο πόλεως, όμως, που εγκρίθηκε από τον πρώην κεντροαριστερό δήμαρχο Βάλτερ Βελτρόνι, δεν περιέχει κάποια, σχετική, ρητή απαγόρευση. Ο δε Αλεμάνο, αφήνει τώρα να διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένος ακόμη και να οργανώσει δημοψήφισμα, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συμπολιτών του.
Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται τα πρώτα "πειράματα", όπως ο ουρανοξύστης της "πόλης του αθλητισμού", στην απόκεντρη περιοχή της "Τορ Βεργκάτα" (ύψους 92 μέτρων) και το πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής Έουρ (εκεί που ο Μουσσολίνι ήθελε να μεταφέρει το κέντρο της πόλης) που δεν θα ξεπερνά, όμως, τα ογδόντα μέτρα.
"Μας κατηγορούν για ασέβεια; Λένε ότι θέλουμε να σπάσουμε ένα ιερό, σχεδόν, ταμπού; Κάθε άλλο, σεβόμαστε την ιστορική παράδοση και την εκσυγχρονίζουμε: θα εμπνευσθούμε άμεσα και δημιουργικά, από τους μεσαιωνικούς πύργους", δηλώνουν οι σύμβουλοι του δημάρχου της ιταλικής πρωτεύουσας, που ανέλαβαν να σχεδιάσουν τη "νέα Ρώμη του 21ου αιώνα".
Το προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να συλλέξει υπογραφές για να παρεμποδίσει το συγκεκριμένο σχέδιο. Ακόμη, όμως, και στον πολιτικό χώρο του δημάρχου, (που προέρχεται από το δεξιό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας) υπάρχουν πολιτικοί ιθύνοντες όπως ο Φάμπιο Ραμπέλι, που αντιτίθενται στα σχέδια "αρχιτεκτονικού εκσυγχρονισμού".
"Πρέπει να αξιοποιήσουμε την παράδοση της συνοικίας, της παλιάς αυλής, της στοάς κάτω από την οποία ο κόσμος συναντιόταν και όχι να υιοθετήσουμε μοντέλα χωρίς ταυτότητα", τονίζει ο Ραμπέλι.
Share on Facebook