Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Toυρκικο πλοίo κάνει έρευνα για πετρέλαιo μπρoστά σε ελληνικό πολεμικό


Ισως στην Ελλάδα να νομίζετε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο γινονται με γεωτρήσεις. Αυτό γίνεται στο τελικό στάδιο. Αρχικά οι έρευνες γίνονται... με τη βοήθεια ανιχνευτήρων εγκατεστημένων σε πλοία που σκανάρουνμε ηλεκτρομαγνητικά πεδία την περιοχή και δημιουργούν μια τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου στο υπέδαφος.

Μιά απο τις μεθόδους ανίχνευσης και χαρτογράφησης περιοχών πλούσιων σε ορυκτά, πετρέλαιο, αέριο, νερό (π.χ. έρημος) κλπ βασίζεται στην τρισδιάστατη ανάλυση ηλεκτρομαγνητικών δεδομένων συλλεγομένων με ειδικό σύστημα κεραιών.

Η μεθοδολογία έχει ως εξής. Μία πηγή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων εκπέμπει ένα παλμό ισχυρής έντασης στην υπό έλεγχο περιοχή και συλλέγει πληροφορίες από τα εξ αυτής σκεδαζόμενα σήματα με ένα κατάλληλο σύστημα κεραιών ή ένα δίκτυο κεραιών διεσπαρμένων κατάλληλα στο χώρο. Τα δεδομένα αναλύονται με κατάλληλη επεξεργασία και εξ αυτών γίνεται χαρτογράφηση τών υπό ανίχνευση υλικών στην υπό διερεύνηση περιοχή.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε μία εξομοίωσή μου της συμπεριφοράς σκέδασης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εκπεμπόμενης απο μια κεραία βυθισμένη μέσα στο νερό, συχνότητας λίγων Hz, πρός μία περιοχή πετρελαίου που είναι κάτω από το βυθό της θάλασσας. Η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου αυξάνεται από το μπλέ πρός το πράσινο, πρός το κίτρινο και πρός το κόκκινο χρώμα. Η μέθοδος αυτή είναι γνωστή ως SeaBed Logging Method. Οι τιμές τού ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου απο το σκεδαζόμενο κύμα στην επιφάνεια του βυθού συλλέγονται απο ένα σύστημα κεραιών απλωμένων στο βυθό και μετά απο επεξεργασία δίνουν απαντήσεις γιά την έκταση, τη θέση, τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος του πετρελαίου.

Η κεραία (πηγή) του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου συνήθως αναρτάται κάτω από ένα κατάλληλα διαμορφωμένο πλοίο, το οποίο "ταξιδεύει ειρηνικά" και χαρτογραφεί τα πάντα, όπως ναυάγια, αρχαίες πόλεις, ηφαίστεια, πετρέλαιο, χρυσό, άλλα ορυκτά, υπόγειο νερό, γεωθερμικές πηγές κλπ.

Η χρήση τέτοιων πηγών χαμηλής συχνότητας θέλει ιδιαίτερη προσοχή αφού η ΗΜ ακτινοβολία που παράγουν διαδίδεται σε τεράστιες αποστάσεις και μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα (πουλιά και ψάρια). Στην πραγματικότητα ισοδυναμούν με ηλεκτρομαγνητικές βόμβες χαμηλής συχνότητας με στόχο όχι τα ηλεκτρονικά του εχθρού αλλά τον ίδιο τον εγκέφαλο του ανθρώπου. Εκτός αυτού, πηγές - κεραίες τέτοιων συχνοτήτων μπορούν να αναρτηθούν και να χρησιμοποιηθούν με αδιερεύνητους σκοπούς ακόμη και από αεροπλάνο.

ΠΗΓΗ: http://em-pollution-gr.blogspot.com/search/label/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%91%CE%BD%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7

ΥΓ/ Πράγματι το άρθρο είναι λίγο προχωρημένο αλλά είναι καιρός να μάθετε και κάτι για τεχνολογία από Ελληνες επιστήμονες...


Share on Facebook