Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Τουλάχιστον 10 νεκροί και 22 αγνοούμενοι μετά το πέρασμα του τυφώνα Conson


Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 22 αγνοούνται μετά το πέρασμα του ισχυρού τυφώνα Conson από τις βόρειες και ανατολικές Φιλιππίνες,...
δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα Τετάρτη.

Ο Κόνσον έφθασε αργά χθες Τρίτη στις ακτές στη βορειοανατολική επαρχία Κεσόν, με ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους να πλήττουν την Μανίλα και αρκετές επαρχίες.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συντρίμμια που έπεσαν ή παρασύρθηκαν από τον άνεμο και από δέντρα που έπεσαν, στην επαρχία Καβίτε, νότια της Μανίλας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της, Χόνβικ Ρεμούγια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι δυο από τα θύματα ήταν μια 35χρονη μητέρα και η κόρη της, 2 ετών, που έχασαν τη ζωή τους όταν ένα δέντρο μάνγκο έπεσε πάνω στο σπίτι τους στην πόλη Τρέσε Μαρτίρες, στην επαρχία Καβίτε.

Έξι άνθρωποι πνίγηκαν όταν τα σπίτια τους παρασύρθηκαν από τα νερά πλημμύρας στις πόλεις Λόρελ και Ταλισάι στην κοντινή επαρχία Μπατάνγκας, στο αποκορύφωμα του φαινομένου, αργά την Τρίτη. Τρεις ακόμη άνθρωποι αγνοούνται μετά την πλημμύρα.

Ο ταγματάρχης Χάρολντ Καμπούνοκ, εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, δήλωσε ότι 19 ακόμα άνθρωποι αγνοούνται, καθώς τέσσερα αλιευτικά σκάφη ναυάγησαν χθες Τρίτη στα ανοικτά της ανατολικής επαρχίας Καταντουάνες. Σύμφωνα με τον αξιωματικό, τα τρία σκάφη, με 3μελές πλήρωμα έκαστο, βγήκαν στα ανοικτά παρά την απαγόρευση απόπλου που είχε κηρύξει η Ακτοφυλακή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών· ένας ναυτικός διασώθηκε, ενώ οι υπόλοιποι αγνοούνται. Το τέταρτο είχε 11μελές πλήρωμα, κι εκφράζονται φόβοι ότι βυθίστηκε αύτανδρο. Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δυσχεραίνονται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσθεσε.

Δρόμοι αποκλείστηκαν στην Μανίλα από πτώσεις στύλων ηλεκτροδότησης και δέντρων από τους ανέμους που έφερε ο Κόνσον, ενώ ακόμα και βαριά μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ενός υπερυψωμένου τμήματος λεωφόρου ανατράπηκαν.

Στην Μανίλα και σε κοντινές επαρχίες σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης λόγω ζημιών στο δίκτυο μεταφοράς. Τα περισσότερα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ ορισμένες κρατικές υπηρεσίες δε λειτούργησαν. Ακυρώθηκαν αρκετές πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο στην Μανίλα, ενώ τέσσερις διεθνείς πτήσεις με προορισμό την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων εξετράπησαν στην πόλη Σέμπου, στις κεντρικές Φιλιππίνες. Ανεστάλη επίσης η λειτουργία του μετρό στην Μανίλα.

Παραγκουπόλεις που είχαν στήσει φτωχοί καταπατητές σε παράκτιες περιοχές κοντά στην Μανίλα σαρώθηκαν από τα νερά, και οι σοκαρισμένοι κάτοικοί τους προσπαθούσαν να μαζέψουν ξύλα για να φτιάξουν νέα καταλύματα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή.

Η εγχώρια εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι ο Κόνσον, με σταθερούς ανέμους 120 χλμ. την ώρα και ριπές που φθάνουν τα 150 χ.α.ώ., εξασθένιζε καθώς εκινείτο προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το 2009 ο τυφώνας Ketsana (ή Ondoy) είχε στοιχίσει τη ζωή 277 ανθρώπων, άφησε πίσω του χιλιάδες άστεγους και προκάλεσε ζημιές σε σοδειές, υποδομές και ιδιοκτησίες που ξεπέρασαν σε αξία τα 100 εκατομμύρια δολάρια.


Share on Facebook