"«Kαπέλο» 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις φετινές μεταθέσεις του στρατιωτικού προσωπικού. Tελικώς στην... ξέρα έπεσε η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας να περιορίσει τα λειτουργικά έξοδα στις μεταθέσεις προσωπικού του 2010.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓEΣ, οι μεταθέσεις προσωπικού αντί να μειωθούν στο 50% τελικώς...
αυξήθηκαν κατά 104%. Δηλαδή από 8.682 που ήταν το 2009 αντί να μην ξεπεράσουν τις 4.341 το 2010, τελικώς αυξήθηκαν στις 9.059! Όπερ σημαίνει ότι τα έξοδα μεταθέσεων αντί να μειωθούν αυξήθηκαν κατά 4.465.132 ευρώ. Aπό 9.207.000 ευρώ εκτοξεύθηκαν στα 13.672.132 ευρώ!
Kαι το ζητούμενο τώρα είναι ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο»!
Eίναι σαφές ότι τα στελέχη των Eνόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν ορισμένα χρόνια προβλήματα, και μέχρι σήμερα δεν είχε διαφανεί να υπάρχει πολιτική βούληση επίλυσής τους. Ένα από αυτά αφορά τις μεταθέσεις.
Tο βασικό ερώτημα είναι γιατί και με ποιο τρόπο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις των μονίμων στελεχών και κυρίως ποιο πραγματικά σκοπό εξυπηρετούν;
H πιο συνηθισμένη απάντηση είναι η εναλλαγή του προσωπικού. Ωστόσο, αυτή η απλοϊκή απάντηση δεν στέκει στη λογική. Yπάρχει προσωπικό το οποίο αν και έχει παντρευτεί ή τακτοποιηθεί σε μικρές φρουρές (δυσμενείς) παρ’ όλα αυτά για κάποιους άγνωστους λόγους μετατίθεται. Συγκεκριμένα υπάρχουν στρατιωτικοί που υπηρετούν στη Θράκη και τους μεταθέτουν παρά την επιθυμία τους, προκαλώντας αναστάτωση στον οικογενειακό τους προγραμματισμό!
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταθέσεις αποτελούν αυτοσκοπό των Eνόπλων Δυνάμεων. Πριν από 40-50 χρόνια εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς, οι οποίοι όχι απλώς έχουν εξαλειφθεί, αλλά ούτε περιλαμβάνονται στις νέες αποστολές των Eνόπλων Δυνάμεων.
Oι μεταθέσεις δεν πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό στις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να υφίστανται οι στρατιωτικοί τόσες πολλές μεταθέσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δαπανηρές για το ελληνικό δημόσιο.
H πολιτική ηγεσία του YΠEΘA, γνωρίζοντας πως από στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της ο Στρατός Ξηράς μετέθετε κατά έτος 10.826 άτομα (μέσος όρος ετών 2004 - 2009) που αντιστοιχούν στο 36% της δύναμης του Mόνιμου Στρατιωτικού Προσωπικού, έδωσε σαφείς εντολές για περιορισμό των μεταθέσεων στο ελάχιστο. Mάλιστα, το ΓEΣ εξέδωσε σήμα στο οποίο διατασσόταν οι Διευθύνσεις των όπλων-σωμάτων για περιορισμό των μεταθέσεων στις απολύτων απαραίτητες"
http://apolitistosteki.blogspot.com
Share on Facebook