Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

"Νέοι φοιτητές με βαθμολογία κάτω από 10"


"Διάβασα σήμερα,ημέρα ανακοίνωσης των βαθμολογιών των πανελληνίων εξετασεων οτι τα ποσοστά επιτυχίας των μαθητών ήταν χαμηλότερα από πέρυσι.Επειδή όμως...



καταργήθηκε η βαθμολογική βάση του 10,περίπου 10.000-12.000 παιδιά θα μπουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχοντας γράψει κάτω από τη βάση!
Αναρωτιέμαι λοιπόν πως αυτά τα παιδιά όταν με το καλό γίνουν φοιτητές θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των μαθημάτων τους,εφόσον εχουν εισαχθεί με βαθμολογίες 6,7 ή 8!
Μήπως θα έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει,για την επόμενη φυσικά χρονιά,το θέμα της βάσης του 10?
Τελειώνοντας,θύμαμαι πως όταν με την δική μου την γενιά δίναμε πανελλήνιες με το παλιό σύστημα με τις δέσμες (έτος 1997) δεν μπορούσες να περάσεις ΑΕΙ με βαθμολογία 7 ή 8.Άλλο σύστημα βέβαια εκείνο,κατά τη γνώμη μου πιο δύσκολο από το σημερινό,αλλά πιστεύω ότι τότε όσοι γίναμε φοιτητές πραγματικά είχαμε προσπαθήσει πολύ περισσότερο απ' οτι σήμερα!"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
------------------------------------------------------------------------------------

"Θυμάμαι όταν πηγαίναμε εμεις στο σχολείο περνούσε στο πανεπιστημιο ο 1 στους 7
Σημερα για να μειώσετε την ανεργία , για να ‘’δουλέψει’’ η επαρχία, και για να
ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους ορισμένοι γονείς, βγαζετε στρατιές παιδιών
που η ημιμάθεια θα τους διακατέχει σε όλη τους την ζωή σε ένα επάγγελμα
που ούτε το θέλανε ούτε το επιλέξανε απλά ηταν η τελευταία τους επιλογή
στο μηχανογραφικό.
Ενας μαθητής που θα γράψει για 5 και το ΤΕΙ να τελειώσει πάλι για 5 θα αξίζει.
Απλά θα το μάθει καλα 3,5 χρόνια αργότερα."

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
-------------------------------------------------------------------------------------

"Δε λέω, υπάρχει μια μικρή δόση αλήθειας σε αυτά που λέτε... Αλλά το να λες στον άλλον ότι αξίζει για 3 και για 5 δεν ειναι και τόσο ευγενικό. Ποιός σας είπε οτι τα "αστέρια" των υψηλόβαθμων σχολών είναι ΠΙΟ έξηπνα απο τους άλλους; Ένα σύστημα εξετάσεων που ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ μπάζει από παντού, δεν δίχνει τη σαφή εικόνα της κατάστασης... Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα των 17000 μορίων που είτε έκαναν 8-9 χρονια να τελειώσουν τη σχολή τους (και δεν μιλάω για σχολές σαν την Ιατρική) ή που τα παράτησαν ολα. "Ενας μαθητής που θα γράψει για 5 και το ΤΕΙ να τελειώσει πάλι για 5 θα αξίζει", θα τελειώσει με 1000 ζόρια, με προσπάθεια και θυσίες... Και θα βρεί και δουλειά και ας παίρνει 600€. Φτάνει πια αφτός ο ΔΙΑΧΟΡΙΣΜΟΣ αναμεσα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Τι παραπάνω δηλαδή έχει ενα πανεπιστήμιο από ενα ΤΕΙ; ΜΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΟΣ για όσους βγούν. Πιστεύω πως κυριαρχεί ένας μεγάλος ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Υπάρχουν ατομα, που δεν τα πανε τοσο καλα στα μαθήματα. Γιατί "κάποιες" εξετάσεις να του ορίσουν αυτό που θέλει; Και ΓΙΑΤΙ αυτός που θέλει να περάσει σε ένα ΑΕΙ, αν ΔΕΝ εισαχθεί, να δηλώσει ενα ΤΕΙ (που ΟΛΟΙ πια τα θεορούν της "κακιάς ώρας") μόνο και μόνο για να πάρει το φοιτητικο πάσσο, και να στερήσει την θέση αυτή από έναν που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ την θέλει και την αναζητά; Καλό θα ήτανε το Υπουργείο να κοιτάξει ΟΛΕΣ τισ πτυχές του θέματος και να πράξει αναλόγος.
ΥΓ: ΔΕΝ υποστηρίζω κάποιο κόμμα, γι'αυτό και λέω τις απόψεις μου ΕΔΩ."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
-----------------------------------------------------------------------------------

"Απάντηση στο: "Νέοι φοιτητές με βαθμολογία κάτω από 10".
Όλα έχουν να κάνουν με το τι φοιτητές θέλουμε.Αν θέλουμε αυριανούς επιστήμονες και ικανούς επαγγελματίες, τότε όχι πρέπει να υπάρχει η βάση του 10, αλλά και παραπάνω.Η βάση δεν προδικάζει επιτυχία αλλά δείχνει υπόβαθρο γνώσης και εργατικότητας.
Αν θέλουμε να δώσουμε ζωή στην επαρχία, να νοικιαστούν χιλιάδες ξενοίκιαστα δυαράκια, να ζήσουν τα φαστφουντάδικα και να αποκτήσουν πτυχίο χιλιάδες νέοι- μελλοντικοί άνεργοι που έκαναν τη "φοιτητική ζωή" με τον κόπο, τον ιδρώτα και τις στερήσεις των γονιών τους, τότε ας μπουν και με δυο.
Εδώ όμως δεν έχουμε αποφασίσει στην Ελλάδα τι Παιδεία θέλουμε. Στους φοιτητές κολλάμε;"

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

Share on Facebook