Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Ποινές σε 12 άτομα που διακινούσαν πλαστά έργα τέχνης


Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ "12" ΕΙΧΕ ΠΟΥΛΗΣΕΙ 100 ΠΛΑΣΤΑ ΕΡΓΑ

Δικαστήριο του Παρισιού καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης μέχρι και 5 ετών δώδεκα άτομα που εμπλέκονταν σε δίκτυο πλαστογραφίας έργων τέχνης: ο ένας έφτιαχνε πλαστά έργα των Πικάσο, Σαγκάλ και άλλων γνωστών ζωγράφων και οι υπόλοιποι τα διακινούσαν σε αφελείς αγοραστές...




... Από το 1997 έως το 2005 η "συμμορία των 12" πούλησε περίπου 100 πίνακες ισχυριζόμενοι ότι τους είχαν κληρονομήσει αλλά λόγω "οικονομικών δυσχερειών" αναγκάζονταν να τους παραχωρήσουν σε πλούσιους πελάτες.

Ο 55χρονος γκαλερίστας Πασκάλ Ρομπαλιά ήταν και ο "εγκέφαλος" της υπόθεσης, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 5 ετών και πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Ο "καλλιτέχνης" της ομάδας, ο Γκι Ριμπέ, 61 ετών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών, τα δύο με αναστολή.

Στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει είκοσι συλλέκτες, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν πληρώσει μέχρι και 300.000 ευρώ για να αποκτήσουν έργα που τα θεωρούσαν αυθεντικά.

Ο "μισθός" του ζωγράφου πάντως ήταν ασήμαντος σε σχέση με τα κέρδη του κυκλώματος, αφού πληρωνόταν μόνο με 1200-2000 ευρώ το μήνα.

Ο Ριμπέ είπε ότι ασχολείται με τα αντίγραφα γνωστών ζωγράφων από το 1975 "ως παιχνίδι" αλλά και επειδή οι φιλότεχνοι αγνοούσαν τα δικά του έργα. "Ήταν πιο εύκολο να φτιάχνω αντίγραφα για ανθρώπους που δεν καταλάβαιναν τη δική μου ζωγραφική", δήλωσε στη δίκη του.

Ο Ριμπέ έχει ζωγραφίσει τουλάχιστον 500 πλαστούς πίνακες κάθε είδους και σχολής.







Share on Facebook