Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

"Θέλουν το 51% οι Ενώσεις, για παν ενδεχόμενο"


"Σε...αναγκαστική αναδίπλωση οδηγήθηκε η κυβέρνηση και η Αγροτική Τράπεζα στο θέμα που έχει προκύψει με την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», αφού στην προχθεσινή συνάντηση των προέδρων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη, Πρέβεζας Δημήτρη Ντούσκα και Θεσπρωτίας Θεοχάρη Γκουλιούμη με τον διοικητή της ΑΤΕ Θεόδωρο Πανταλάκη ο ίδιος τους είπε, όπως μετέφεραν οι πρόεδροι, «εγώ δεν πουλάω».Το...


πλέον πιθανό είναι οι Ενώσεις, που στράφηκαν κατά βουλευτών της Ν.Δ και αγροτοσυνδικαλιστών για τη στάση τους, θα κινηθούν για την εξασφάλιση του 51% των μετοχών, ώστε να έχουν τον πρώτο λόγο σε περίπτωση που γίνει διασπορά μετοχών σε ιδιώτες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.Από όσα μπορούμε να ερμηνεύσουμε από τις δηλώσεις των προέδρων των Ενώσεων, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε και από την απάντηση σε σχετική ερώτηση.

Μη ιδιωτικοποίηση, αλλά...
Η απόκτηση ολοκλήρου του πακέτου της ΑΤΕ είναι απίθανο να πληρωθεί και φαίνεται ότι επιλέγεται να περάσει στις Ενώσεις (εκ του καταστατικού έχουν προτεραιότητα) ο έλεγχος με το 51% και μάλιστα η Τράπεζα διατίθεται να τις δανειοδοτήσει. Ουσιαστικά η μη πώληση που επικαλείται τώρα η ΑΤΕ, σημαίνει προσπάθεια να περάσει στις Ενώσεις ο έλεγχος, αφού το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί προεκλογικά για την μη ιδιωτικοποίηση. Το αν θα μπορέσουν να αποκτήσουν μετοχές οι ηπειρωτικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου και όχι μόνο, πέραν του 51% που θα επιδιώξουν να αποκτήσουν οι Ενώσεις, είναι το μεγάλο ζητούμενο, αφού και αυτό το σενάριο «παίζει» και έχει γίνει σχετική πρόταση από τον βουλευτή Βαγγέλη Αργύρη. Πιθανά να επισιωχθεί μέσω των Ενώσεων η εξαγορά του πακέτου της ΑΤΕ και να μπουν στην συνέχεια ως μέτοχοι και άλλοι, αλλά με το 51% να το κρατούν οι Ενώσεις, οι κτηνοτρόφοι και γιατί όχι και οι εργαζόμενοι.Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας Δημήτρης Ντούσκας ήταν χθες περισσότερο σαφής για τον στόχο, μετά τη συνάντηση: «Ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό, μένει ως έχει και μακάρι να βρεθούμε σε θέση να πιέζουμε να αλλάξει υπέρ των Ενώσεων με το 22% που λείπει».

«Παρερμηνεία», αλλά η ουσία μένει...
Την ώρα που στα Γιάννινα ήταν σε εξέλιξη το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων, στην Αθήνα διοικητής της ΑΤΕ απέδιδε σε «παρερμηνεία» από τους κτηνοτρόφους, όσων είχε πει στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και προκλήθηκαν αντιδράσεις.Οι πρόεδροι των Ενώσεων υποστήριξαν χθες ότι οι διευκρινίσεις που έλαβαν αλλάζουν μεν το σκηνικό, αλλά δεν παύουν να επαγρυπνούν και να είναι ...καχύποπτοι για την συνέχεια.Στην συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΚ ο διοικητής, όπως τους είπε, αφού για το θέμα των τιμών στο αγελαδινό γάλα τους είχε παραπέμψει στη διοίκηση της «Δωδώνης», τους παρότρυνε, «αν θέλουν να καθορίζουν εκείνοι τις τιμές να φέρουν πρόταση και να πάρουν την εταιρεία, φράση την οποία παρερμήνευσαν και την μετέφεραν διαστρεβλωμένη, δημιουργώντας αναστάτωση».Ακόμη και έτσι να είναι, που δεν είναι, σίγουρα οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Πανταλάκης απέχουν από την ...παρερμηνεία, αφού σαφώς είχε αναφέρει ότι κάποια στιγμή η Τράπεζα θα απεμπλακεί από θυγατρικές εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος και λόγω των όρων του μνημονίου του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε.(πάντως για τις μη ζημιογόνες όπως είναι η «Δωδώνη» δεν προκύπτει θέμα απεμπλοκής) και ότι θα μπορούσαν οι κτηνοτρόφοι να αποκτήσουν τις μετοχές της ΑΤΕ, μαζί με τις Ενώσεις.Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι στέλεχος της Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι θα πουληθούν το επόμενο διάστημα η «Δωδώνη», η ΣΕΚΑΠ, η ΕΛΒΙΖ και ΕΒΖ και η ΑΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης...Προφανώς, με την «παρερμηνεία» η κυβέρνηση που ελέγχει την ΑΤΕ, επιχειρεί να σταματήσει το θόρυβο και επιλέγει, προς το παρόν, να καθησυχάσει για τις προθέσεις της, χωρίς να κλείνει οριστικά το θέμα πώληση και φυσικά οι Ενώσεις-μέτοχοι δεν εφησυχάζουν. Το ίδιο και οι Κτηνοτρόφοι βέβαια. Ήδη εμφανίστηκαν «μνηστήρες» για την αγορά των μετοχών της ΑΤΕ...Το θέμα είναι να κινηθούν ταχύτατα οι Ενώσεις και όσοι πράγματι ενδιαφέρονται για να μείνει σε ηπειρωτικά χέρια και με κοινωνικό χαρακτήρα.

Επενδύσεις και ανάπτυξη και όχι πώληση
«Η ΑΤΕ δεν προτίθεται να την πουλήσει, η δουλειά μου δεν είναι ούτε να πουλάω, ούτε να αγοράζω». Λόγια του διοικητή της ΑΤΕ, όπως τα μετέφερε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσπρωτίας και μέλος του Δ.Σ της ΠΑΣΕΓΕΣ και της «Δωδώνης» Θεοχάρης Γκουλιούμης. Πρόσθεσε ότι στόχος της μεγαλομετόχου είναι να γίνουν επενδύσεις για να νέα προϊόντα και να δοθεί βαρύτητα στην παραγωγή φέτας, αλλά και στην ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων.«Σκοπός της ΑΤΕ είναι η ανάπτυξη της «Δωδώνης» και όχι η απεμπλοκή της», σημείωσε ο κ. Γκουλιούμης, μεταφέροντας πάντα τα λόγια του κ. Πανταλάκη.Οι πρόεδροι είπαν στον διοικητή ότι η «Δωδώνη» δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και εξέφρασαν και την ενόχληση τους επειδή δεν ενημερώθηκαν πρώτες οι Ενώσεις-συνεταίροι και έμαθαν ότι πωλείται από τους κτηνοτρόφους, έστω κι αν η...πώληση δεν είναι όπως μεταφέρθηκε, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Πανταλάκη.Επίσης οι τρεις πρόεδροι σημείωσαν ότι η «Δωδώνη» είναι κερδοφόρα εταιρεία, αποτελεί μοναδική περίπτωση στον κλάδο και αυτό οφείλεται στο σταθερό ιδιοκτησιακό περιβάλλον, στους μετόχους, τους παραγωγούς-συνεργάτες, στους εργαζόμενους και τους καταναλωτές.

«ΖΩ-ΔΩ» και ζημιές από τα τυριά
Η εξαγορά του εργοστασίου της ΕΛΒΙΖ από την θυγατρική «ΖΩ-ΔΩ» που ίδρυσε και ..φορτώθηκε η «Δωδώνη» αποτέλεσε θέμα της συζήτησης των προέδρων με τον διοικητή, αφού η γαλακτοβιομηχανία επιβαρύνθηκε για ένα εργοστάσιο παλιάς τεχνολογίας με σχεδόν 12 εκ. ευρώ, τα 3 εκ. ευρώ περίπου για την αγορά και τα υπόλοιπα από δάνεια για να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργήσει. Η διοίκηση της «Δωδώνης»έχει αποφασίσει την πώληση του. Ακόμη τέθηκε και το θέμα της ζημιάς που υπέστη η εταιρεία από την καταστροφή αποθεμάτων σκληρών τυριών, παραγωγής του 2007, ένα ποσό κοντά στα 2,4 εκ. ευρώ και ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες στους διοικούντες την γαλακτοβιομηχανία.Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πρέβεζας Δημήτρης Ντούσκας τόνισε ότι «ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό, μένει ως έχει και μακάρι να βρεθούμε σε θέση να πιέζουμε να αλλάξει υπέρ των Ενώσεων με το 22% που λείπει».

Επίθεση σε βουλευτές, αυτοδιοικητικούς και αγροτοσυνδικαλιστές
Τόσο ο κ. Γκουλιούμης, όσο και ο κ. Μπαλτογιάννης επιτέθηκαν χωρίς να κατονομάζουν, σε βουλευτές της Ν.Δ και αυτοδιοικητικούς, αλλά και σε αγροτοσυνδικαλιστές για όσα λένε και πράττουν και τώρα και στο παρελθόν. Βέβαια από την σκληρή κριτική τους δεν έφυγαν οι Ενώσεις που πούλησαν τις μετοχές τους και αντί να αυξήσουν όλες μαζί το ποσοστό στο 51%, μειώθηκε στο 28% περίπου, με αποτέλεσμα η ΑΤΕ να κάνει ό,τι θέλει στη «Δωδώνη».Ο κ. Γκουλιούμης ο οποίος σήκωσε το βάρος των δηλώσεων στη συνέντευξη τύπου, παραδέχτηκε ότι υπό την παρούσα μετοχική σύνθεση είναι δύσκολο να περάσει η «Δωδώνη» στους φυσικούς φορείς της. Κατηγόρησε τις Ενώσεις Πωγωνίου, Άρτας και Κόνιτσας που πούλησαν στην ΑΤΕ μερίδια που είχαν, με στόχο να εξυγιανθούν (ειδικά για την Ένωση Πωγωνίου είπε ότι βρίσκεται σε εκκαθάριση παρόλο που πούλησε), αλλά ταυτόχρονα και αντικαταστατικά-ως γνωστόν εκκρεμεί στη δικαιοσύνη η απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών από την ΑΤΕ- από το 60% η Τράπεζα έφτασε στο 67,7% και μπορεί να συμπεριφέρεται όπως θέλει.Χωρίς να κατονομάσει ο κ. Γκουλιούμης πρόσωπα, το ίδιο και ο κ. Μπαλτογιάννης καταφέρθηκαν κατά πολιτικών, «φωτογραφίζοντας» τους βουλευτές της Ν.Δ Στ. Καλογιάννη (πρόσφατα δήλωσε ότι είναι αναξιόπιστες οι Ενώσεις για να αποκτήσουν τον έλεγχο της «Δωδώνης») και Κ. Τασούλα ο οποίος συνέβαλε στην εξαγορά της ΕΛΒΙΖ από τη «Δωδώνη» και το νομάρχη Ιωαννίνων, αλλά και κατά αγροτοσυνδικαλιστών, «ανύπαρκτων συνεταιρισμών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιωαννίνων, για την στάση τους υπέρ της μεταβίβασης των μετοχών Ενώσεων στην ΑΤΕ.

Η ευκαιρία που χάθηκε το 2003
Μάλιστα την ίδια σκληρή κριτική άσκησαν για τα ίδια πρόσωπα και στην αντίδραση τους το 2003 για να αποκτήσει το συνεταιριστικό κίνημα το 51% των μετοχών, τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιμη να πουλήσει το 11% στις Ενώσεις και ειδικότερα μέσω της ΑΣΗΚ (αν είναι δυνατόν να αποκτούσε αυτή η εταιρεία μετοχές της «Δωδώνης» δήλωσε το περασμένο Σάββατο ο κ. Καλογιάννης) και της «ΠΙΝΔΟΣ» και με το 40% που είχαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας.Ο κ. Μπαλτογιάννης μίλησε για...σαλιγκάρια που εμφανίζονται όταν υπάρχει θέμα και ασχολούνται με το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.Οι αιχμές σαφέστατες και δεν εξαιρούνται και οι συνδικαλιστές του χώρου, μη εξαιρουμένων και αυτών που ηγούνται των πανελληνίων οργάνων και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αυτό τον καιρό καταγγέλλουν τους πάντες και ζητούν να περάσει η «Δωδώνη» στους φυσικούς φορείς, αγνοώντας ορισμένοι ότι οι Ενώσεις έχουν το πρώτο λόγο και με συνδικαλισμό δεν αγοράζονται εταιρείες.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ"
Share on Facebook