Με 59 δημοσογράφους να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από την αρχή του χρόνου, την ώρα που ασκούσαν το επάγγελμά τους, έναντι 53...
το αντίστοιχο διάστημα του 2009, η δημοσιογραφία πληρώνει πολύ ακριβά τους πολέμους και τις εσωτερικές διενέξεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως αναφέρεται από την μη κυβερνητική οργάνωση Press Embleme Campagne.
Οι πλεόν επικίνδυνες πόλεις για τους δημοσιογράφους είναι το Μεξικό με εννέα νεκρούς από την αρχή του χρόνου, και ακολουθεί η Ονδούρα με οκτώ, το Πακιστάν με έξι, η Νιγηρία με τέσσερεις, και οι Φιλιππίνες με τέσσερεις, όπως αναφέρεται από την εδρεύουσα στη Γενεύη οργάνωση, που ζητά μεγαλύτερη προστασία των εκπροσώπων του Τϋπου στις εμπόλεμες ζώνες.
Επίσης τρεις δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Ρωσία, τρεις στην Κολομβία, και από δύο στο Ιράκ, το Νεπάλ, την Ταϊλάνδη και τη Βενεζουέλα.
Ακολουθούν οι χώρες όπου δολοφονήθηκε από ένας δημοσιογράφος:Αφγανιστάν, Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καμερούν, Κύρπος, Ισημερινός, Ισραήλ, Λ.Δ. Κονγκό, Ρουάντα, Τουρκία, Σομαλία και Υεμένη.
"Οι δημοσιογράφοι εκτίθενται σε πολλούς κινδύνους όταν καλύπρουν γεγονότα σε χώρες με πολέμους ή εσωτερικές διενέξεις",δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Μπλέζ Λεμπέν, και προσθέτει:"Οι κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρεμποδίσουν τις δολοφονίες δημοσιογράφων και να οδηγούν στη δικαιοσύνη τους δράστες τέτοιων εγκλημάτων".
Πέρσι, το 2009, όλο το χρόνο έχασαν τη ζωή τους βίαια 122 δημοσιγράφοι έναντι 91 το 2008.
Share on Facebook